Разкол в ЕС по въпроса за ограничаването на газовите доставки от Русия. Германия и Италия ще плащат на Москва, като си отворят сметки в рубли, предаде „Ройтерс“.

От днес, освен България и Полша, вече и Финландия е със спрени доставки на руско синьо гориво. Според „Ройтерс“ Германия и Италия са дали инструкции към своите компании да си открият сметки и в рубли в тясна координация с ЕК.

Депутатът от “Има такъв народ” Станислав Балабанов критикува премиера по темата за договорения американски газ пред bTV, а лидерът на ГЕРБ Бойко Бориков от Шумен обяви, че „други държави ще си вземат евтин газ и ще си мълчат, защото не са такива герои.“

Енергийното ни министерство отказа да коментира новината на „Ройтерс“ и очаква официална информация. Нямаме отговор ще преосмисли ли България позицията си да купуват руски газ, както ще правят Берлин и Рим, ако цените са по-ниски от алтернативните доставчици.

Според източници на „Ройтерс“ Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията към "Газпромбанк" да не са в руската валута. Италианското правителство също е получило от ЕК разяснения как да купува без да наруши санкциите. Новината отвори нова остра полемика сред партиите у нас.

Пред bTV външният министър Теодора Генчовска заяви, че България спазва всички санкции срещу Москва и търси алтернативи на руския газ и нефт.

„България се държи като достоен член на ЕС, спазващ всички приети пакети санкции. Решенията на Германия и Италия са техни решения, но нали все пак говорим за някаква солидарност в ЕС“, добави тя.

Пред bTV вицепремиерът и финансов министър Асен Василев вчера коментира, че България иска да е сред изключенията за ембарго върху руски петрол, ако има такива страни. В противен случай ще наложим вето. Финансовият министър смята, че страната ни ще се откаже от руския петрол в следващите 12-18 месеца.

Според финансовия министър отстъпката от 25 стотинки за литър бензин и дизел ще подпомогне най-уязвимите.

„Очакваме поне около 1 млн. души да се възползват от мярката, по-скоро семейства. Отстъпките са за най-ниският клас горива - тези, които използват скъпи автомобили и горива, няма да се възползват от тази отстъпка“, добави Василев.

Коалиционният партньор „Има такъв народ“ изрази резерви каква е точно изгодата за България след договорения от премиера втечнен природен газ от САЩ.

„Все още не сме видели тези договори и никой не е сигурен по отношение на цената на газа дали ще бъде толкова ниска. Ако нещо в Америка струва 2 лв. и трябва да го прекараш през океана, за да дойде в България, след което да го преработиш, за да стигне до крайния потребител - логично е тази цена да се оскъпи. Всички антикризисни мерки на кабинета са кризисен пиар”, заяви Станислав Балабанов.

В Шумен лидерът на опозиция критикува правителството и енергийната му политика.

„Всички си подписаха договорите с „Газпром“, взимат си евтиния газ и си мълчат, не са такива герои. Ще има разлика, ще я плати държавата, ама държавата това сте вие. Крадат ви, бе хора, обират ви и сега викате „оставка“ и ГЕРБ да се връща на власт. ГЕРБ да се върне на този обран бостан в момента“, заяви Бойко Борисов.

ЕК днес също не коментира новината на „Ройтерс“. Няма официални позиции от правителствата в Берлин и Рим.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!