"Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не  е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество", смята психологът Росен Йорданов, който коментира продължаващите вече 17 ден демонстрации срещу правителството в „Тази неделя“.

„Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват трябват промени, казват: „30 години ние не можем да се отлепим. Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция“, обясни Йорданов.

Според него настоящият изблик на недоволство много прилича на протестите от 2013 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имам предвид, че винаги се започва с една еуфория, има енергия, виждаме „красивите лица на протеста“, след което започват да се случват антисоциални прояви - дали чрез провокативни групи или облизващи се стари лица, които се опитват да  яхнат протеста, след което се преминава през някакъв период на компулсивно, инатливо присъствие, за да се стигне накрая до един мазохистичен триумф и отново да се върнем към депресивните разбирания. Като имам предвид края – това са изборите, и да кажем: „Нямаме късмет. Не сме народ“ – неприятните заключения за нашата нация", аргументира тезата си Йорданов.

Радикализация няма да помогне на протеста, категоричен е психологът. „Зрялото поведение изисква да извършиш действия, които ще доведат до определена цел. Истинската цел е да отидеш на избори и там да пренаредиш картината. Когато един протест не постига целите си, казвам, че е мазохистичен“, каза Йорданов.

Премиерът Борисов не се справя в настоящата ситуация. Той се държи като стария Герак в повестта на Елин Пелин. „Когато реалността се променя и нямаме нужда от един патриарх, който да чупи питата и да раздава на всички“, смята Йорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него министър-председателят не разбира, че това не е социален протест за „хляба“ и точно като героя на Елин Пелин не може да проумее защо синовете му искат различни неща.

Президентът Румен Радев не се справя по-добре от Борисов, заяви психологът, според когото протестиращите не го припознават като лидер.

Президентът страда от същия проблем, за който е обвиняван Борисов. Младите хора не харесват как се държи Борисов, а и казват „Ние се съмняваме, че ти си този, за когото се представяш“. По същия начин е и за президента, каза психологът.

Вижте целия анализ на Росен Йорданов във видеото!