Предлагат красивото врачанско селце Челопек – родното място на баба Илийца, за първия български член на Международната организация на градовете и селата на книгата.

Идеята е на няколко амбициозни млади дами – Мария, Диана, Първолета и Милена, които са решени да вдъхнат нов живот на населеното място и да привлекат във Врачанския Балкан почитатели на старите книги от цял свят.

Четирите жени имат различни професии, обединява ги сдружение „Книгини”. Нямат корени в родното място на баба Илийца, но имат планове за него и за страната ни.

Като доброволец в различни библиотеки у нас и по света Мария Дончева научава, че картата на общностите на книгата започва да се чертае преди близо 60 години никому неизвестният тогава библиофил Ричард Буут.

В също толкова неизвестно градче Хей он Уай, на границата на Уелс и Англия, той отваря книжарничка за стари и антикварни книги. После книжарничките стават 40.

Първото село на книгата на континентална Европа е Реду, в Белгия, с население от 500 души.

Може ли този библиофилски дух се пренесе в наше село Челопек? Разположено в полите на Врачанския Балкан, под легендарния връх Околчица, селото и сега се посещава от стотици туристи заради къщата-музей на Вазовата героиня баба Илийца, чийто прототип е от Челопек. Музеят е построен за 45 дни с дарения на местните.

Дамите от сдружение „Книгини” се надяват, че след няколко години селото ще привлича посетители от цял свят  и с книгите.

Началото вече е поставено. В сградата на кметството е разкрита първата книжарничка, в която хората даряват стари книги, средствата от продажбата им ще се използват за крайната цел – Челопек да стане първото българско село на книгата.

Още едно начало е поставено – среща с местните хора, без чието участие Челопек не би могло да попадне на международната карта на книгата и в него да се проведе фестивал.

За да стане Челопек българското село на книгата като белгийското Реду, ще минат не просто месеци, а години.