Връзката между индустриално Габрово и река Янтра за трета поредна година разпалва творческо вдъхновение и представя оригинални проекти и интересни събития по време на фестивала „Реките на града“.

Тридневният фестивал е с кауза облагородяването на крайречното пространство, като творци и доброволци с ентусиазъм представят своите идеи. Организаторите ще се включат и в кампанията „Да изчистим България заедно“ на 14 септември.

Три дни крайречната зона на Янтра в Габрово се оживява и изпълва с творчество и неповторима магия. Арт работилници, изложби, базари, концерти и тематични лекции, вдъхновени от реката, са в програмата на фестивала. 

Снимка: bTV

„И тук е важната роля на фестивала „Реките на града“, които ни напомнят, че градът се създава около реката, около Янтра, която по онова време е движеща сила за индустрията, а индустрията я замърсява. Сега река Янтра отново е чиста, в нея има риби, патици, различни видове птици и за нас отново е приятно да си общуваме с нея“, разказа кураторът в центъра за изкуства „Кристо и Жан-Клод“ Маргарита Доровска.

Снимка: bTV

В Центъра бе представен проект за облагородяване на крайречните зони между два от мостовете над реката.

 

„Това е една смесена зона, която започва от моста на Музея на хумора и продължава до следващия мост на ул. „Христо Ботев“. В нея има и жилищни сгради, и обществени сгради, спортна инфраструктура, но големият фокус е всички тези функции да бъдат обърнати и свързани с реката, която много дълго време град Габрово загърбваше и не ѝ обръщаше внимание“, каза още Маргарита Дуровска.

Художникът Александър Вълчев представя своя творба като част от проекта „Изкуство край Янтра“ на фондация „Пойема колектив“ в партньорство с община Габрово, фондация „Колектива“, Музей на хумора и сатирата и център „Кристо и Жан-Клод“.

Снимка: bTV

„Много ми хареса метафората за мост, като нещо, което свързва и преодолява дистанциите и е обратното на разделението, което в днешно време е повсеместно. Реших да изградя един символичен мост, като на практика използвам велпапе, картон и правя трите стълба, на които стъпва един мост. А останалата част е визуална и мисловна и всеки може да си я представи“, разказа Александър Вълчев.

Жителите и гостите на Габрово могат да се любуват на ефектни лодки в реката, създадени чрез специфична фотографска техника с конструкция от дървени ленти.

Снимка: bTV

Голяма част от младите творци и доброволци ще се включат и в кампанията „Да изчистим България заедно“ в Габрово на 14 септември.