Какво ни казаха с думите и жестовете си политиците в първия ден от новото Народно събрание?

Анализ по темата в „Тази неделя“ направи психологът Йорданов.

Не малко бяха ситуациите в първия ден на парламента, в който депутатите избухваха в смях при най-малкия лапсус или объркване. Според Йорданов това се дължи на факта, че в пленарната зала е царяла превъзбудена атмосфера.

„Доколкото за г-жа Митева – аз ѝ пожелавам успех. При нея имаме много добри данни – тя е човек, който практикува, занимава се отдавна, започнала е от ниските етажи в администрацията на НС, включително и преподавател. Предполага се, че г-жа Митева, в момента в който ѝ бъде възложена работата, тя да започне веднага и добре да се справя със задълженията си. За съжаление първите два дни това не го наблюдаваме. На втория ден имаше доста сериозни проблеми с овладяване на напрежението в залата“, коментира Йорданов.

Мълчанието на лидера на „Има такъв народ“ – Слави Трифонов, психологът разтълкува като несигурност: „Това мълчание е по-скоро мълчанието на незнаещия за мен, защото отговорностите и очакванията към него и хората, които той обедини, са твърде високи. И не може, когато тези очаквания са на лице и ти си публична фигура от друго качество, да останеш мълчалив“, посочи Йорданов.

От мълчанието към речите – не без критика остана словото на президента Румен Радев.

По думите на Йорданов от трибуната тонът на държавния глава бил „нещо средно между Саруман от „Властелинът на пръстените“ и Брандо в класическия „Кръстнкът“.

Самото послание на президента пък, според Йорданов, било ясно: „През цялото време условията, които той поставяше, водеха до логичния извод, че те не трябва да създават или не могат да създадат коалиция“.

Чуйте целия анализ във видеото!