Има разлика между реакциите на екстроверти и интроверти при епидемията от коронавирус и предприетите срещу нея мерки, заяви психологът Детелина Стаменова в „Тази неделя“.

„Тези от нашите пациенти, които са тревожни по принцип,  са се стегнали, докато тези, които по принцип са обрани в емоциите си, се разпадат“, разкри Стаменова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въжетата се късат, когато човек има нерешени проблеми със себе си“, смята психологът и отбелязва, че изолацията ще доведе до сериозни проблеми сред хората.

Изследване в Канада сред засегнати от предишната епидемия на ТОРС разкрива, че много хора страдат от посттравматично разстройство и депресия.

Пандемията ще има и доста негативни последствия за обществото и ще доведе до стигматизиране на азиатската общност, смята Стаменова и вижда проявление на тази тенденция в избягването на китайските ресторанти и храна.

„Тази ситуация (с извънредното положение) накара много хора да преосмислят какво е важно за тях, да се обърнат към устоите, към ценностите си“, категорична е Стаменова.

Снимка: btvnovinite.bg

Според психолога в настоящето положение е изключително важно да поддържаме „структурирано ежедневие“ все едно продължаваме да ходим на работа.

Какви още мерки да предприемем, според Стаменова,за да понесем по-лесно самоизолацията, вижте във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 524 726 30 271 347 095 2 315 832
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 524 726 30 271 347 095
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer