Отново множество сигнали от зрители на bTV за липсващи лекарства. Сред тях са медикаменти за астматици, диабетици, инвитро процедури, както и за разреждане на кръвта.

Засегнати са множество групи, хиляди хора не откриват необходимите им лекарства, сред тях са и доста деца.

Алтернативите са или хората взаимно да си заменят лекарства, ако някой си е купил в по-големи количества, през групи в социалните мрежи, или да ги търсят отвъд граница – Турция, Гърция, Сърбия, разказа репортерът Габриела Андреева.

Тя и екипът заминават за Сърбия, а Мария Георгиева отива в Турция, за да видят каква е ситуацията с лекарствата там. За 30 минути откриват това, което търсят. Проблем има само с лекарството за инвитро.

Медикаментът, който се използва за лечение на диабет, много често се използва и за отслабвания – получава се и свободно от аптеката. На 5 км от границата ни – в Димитровград в Сърбия, откриваш лекарството, но не можеш да получиш лекарството без рецепта.

Зимата респираторните заболявания се засилват, търсенето на лекарства се увеличава, а недостигът им става все по-голям и по-голям.

6-годишният Никола страда от бронхиална астма. Симптомите му се засилват през зимните месеци, когато детето се нуждае от постоянно лечение и инхалации 2 пъти дневно. Майка му е притеснена, защото необходимите медикаменти отново липсват в търговската мрежа.

„Никъде няма, всички вдигат рамене или казват имаме 1-2 блистера, на крайно нуждаещи се дават.  Мисията е "вземи обиколи София, евентуално къде ще намериш", разказва майка му Илияна Пашова.


Лекарствата на Никола се покриват от Здравната каса и са безплатни, когато са налични.

„В България тези лекарства за съжаление нямат заместител и затова се налага да се купуват от Турция В Турция същата опаковка с друго търговско наименование струва 15 лева, на половин цена“, казва още Илияна.

Ако детето не прилага редовно лечението, се стига до усложнения на здравословното му състояние.

Прави белодробни спазми - не може да диша и се налага да постъпи в болница, да му се постави „Урбазон“. В началото на годината всеки месец беше с такива бронхиални спазми.

Жената не спира да пише писма до институциите, но без отговор от тях. А спасение намира в социалните мрежи или в аптеките в съседните ни държави.

„В няколко групи, в които членувам за деца с астма, постоянно има апел "моля ви, трябва ми 1 блистер, детето ми е с пристъп", общо взето всеки се спасява кой както може“, разказва майката на Никола.

Често българите в нужда намират решение и в съседна Сърбия. В Димитровград, който е само на няколко километра след граничния контролно-пропускателен пункт, липсващи у нас лекарства, са открити още в първата аптека.

Има "Вентолин" за инхалации, инсулин, "Фраксипарин". В следващите две аптеки тези лекарства също са налични, а местните хора коментират, че често виждат българи, които пристигат в Сърбия, за да си вземат нужните им медикаменти.

Турция вдига три пъти цената на лекарствата през 2022 г., но са значително по-евтини

В Турция цената на лекарствата е държавна политика. Колко ще струват те определя държавата. И решението обикновено се взема един път годишно.

Но тази година заради галопиращата инфлация цените на лекарствата се вдигат три пъти. Последно на 15 декември, с 37%.

„Държавата наблюдава цените на лекарствата в 5 държави – Франция, Испания Португалия, Италия и Великобритания. От най-ниските цени там, се формира и цената тук, която трябва да е 40% по-ниска. Тоест, ако приемем, че в Европа най- евтината цена на едно лекарство е 100 евро, в Турция то ще струва 60 евро“, коментира Шукрю Джирав Оглу – собственик на аптека.


В неговата аптека клиенти от България не липсват. Две жени от българския Димитровград носят рецепти не само за себе си, но и за близки. Те откриват всички лекарства, които търсят.

„Лекарство за инхалации за детето, което в България по атпеките е изчерпано, тук напълно свободно човек може да си го закупи – тип "Пулмикорт", сироп детски "Вентолин, който също много трудно се намира, и за себе си – лекарство за разширени вени“, коментира Елена Влахова. Освен че ги има, в Турция лекарствата са и по- евтини.

„60 таблетки от аналог на нашия „Детралекс“, тук е 15 лева, в България 90 таблетки са 45-50 лева. Антибиотик - широкоспектърен от 16 таблетки, 500 милирама е 3.50 лв.“, коментира още Елена.

„Например, фрапиращо, за чернодробни заболявания едно лекарство, което при нас е към 600 лева, тук е 56 лева. „Ердомед“ тук е 7 лева, а при нас е двойно по-скъпо. „Волтарен“ тук е 5 лева, а при нас е над 15.

„Затова аз съм купила една торба за приятели, за близки. Дотам  я докарахме, аз съм пенсионерка и идвам да купувам лекарства от Турция“, казва Живка Тенчева.

С едно идване до Одрин, само от лекарства жените пресмятат, че са спестили над 200 лева. А в аптеката на Шукрю Оглу, влизат поредните клиенти от България.

„Не можем да продаваме голямо количество лекарства, защото не разполагаме с такова, но хората търсят предимно за себе си и за близките си, така че, успяваме да им предложим количествата, които им трябват“, коментира той.

„Аптеките в Турция печелят от надценката, която също се определя от държавата и варира от 12 до 20% в зависимост от цената.

При ДДС от 18%, за лекарствата то е 8. Здравноосигурените турски граждани заплащат само 10 на 100 от стойността на лекарствата.

Фирми напускат България и правят сериозен реекспорт

Според председателя на Българския пациентски форум износът на лекарствата в чужбина е в основата на проблема.

"Освен че фирмите напускат България, правят много сериозен реекспорт. Дистрибуторите, които трябва да дистрибутират в нашата мрежа не го правят, а изкарват всичко в Европа, защото е в пъти по-скъпо отколкото в България и така печелят. Пускахме няколко пъти искане за промяна в нормативната уредба. Да има реекспорт, няма лошо, но да бъде на 100% обезпечен българският пазар", коментира Иван Димитров.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства са категорични, че нарушените производствени и логистични вериги създават проблеми по цял свят, а решението е - гъвкави политики за ускорен внос на медикаменти.

"Говорим за легален паралелен износ. В сравнение с другите държави в ЕС България има най-ниските цени на лекарствени продукти, когато излезем извън рамките на ЕС, цената може да варира надолу и нагоре", коментира Аркади Шарков.

Българският пациент - куфарен търговец на животоспасяващи медикаменти

Иван Димитров не вижда и ползи от създадения преди месец Специализиран съвет за контрол на липсващите лекарства.

"Не знам каква им е работата и дейността, но в момента ние наистина имаме проблем с много лекарства. Българският пациент се е превърнал в куфарен търговец на лекарства, и то животоспасяващи и животоподдържащи, което е абсурдно", казва той.

След проверките, направени от здравното министерство няма установени случаи на умишлено дългосрочно задържане на лекарства по складовете на едро. Има нарушения, които са санкционирани.

Очакват се извънредни доставки

"Имаме информация от търговците на едро през идната седмица за извънредни доставки, особено що се касае за лекарствата, които са за лечение на респираторните заболявания и диабет. Така че пациентите могат да бъдат спокойни, че до края на годината техните лекарства ще бъдат в домовете им", заяви Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

В момента Здравното министерство разработва пакет от мерки, които през януари ще бъдат предложени за обсъждане в парламента.