Реакция след серия репортажи по bTV. Ще има наказания заради липсата на лекарства, обяви служебният заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над снабдяването с медикаменти.

Емил Ангелов е баща на две 5-годишни близначки. Преди седмица децата се разболяват, личният лекар предписва инхалация с лекарство против възпаление на дихателните пътища.

„Обикалям 5-6 аптеки и се оказва, че го няма самото лекарство“, разказа той.

Според фармацевтите причини за липсата са прекомерната консумация и недостатъчния внос.

„Сега, като започва активният сезон на респираторни заболявания и все повече се покачват предписването и търсенето. В много малки количества се отпуска на аптеките, както и редица други лекарства, включително инхалаторните кортикостероиди, които са под квота. Този медикамент специално няма заместител“, заяви фармацевтът Константин Калайджиев.

В отговор до bTV от Изпълнителна агенция по лекарствата посочват, че при тях са постъпили седем сигнала за липса на медикамента. За да не се стига до недостиг, от днес работи и новият Специализиран съвет за контрол на снабдяването към здравното министерство.

"В България, за съжаление, само около 40% от лекарствата се отписват от системата, т.е. ако стигнем до 100%, спазване на българското законодателство, няма как да бъдат изнасяни в други държави в ЕС. За съжаление, има ситуации, когато се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а тя всъщност е изнесена“, заяви Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

„Повечето от тези продукти по наши данни са резултат на недостиг по цялата верига – от съставките до доставките към България“, каза Боряна Маринкова от Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Вече има констатирани нарушения и данни за задържане на лекарства в складовете на търговци на едро, показва проверката на здравните власти.

„В кратки срокове ще се види резултатът, ще има по-добър контрол и хората трябва да са спокойни. Крайната цел е да има една предвидимост, да сработят механизмите така, че да се подсигури медикамента на пазара“, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

До седмица се очаква и втора среща на Специализирания съвет.