Великденският пост е най-строгият и най-продължителният в православната ни църква и със сигурност е ключ към смирението на душата и тялото ни. Кои са безспорните ползи за здравето ни, когато постим и за какво трябва да внимаваме? Темата коментира кардиологът проф. Сотир Марчев.

„Всички основни религии препоръчват – особено на пролет, период на калориен дефицит. Това означава калориите в храната, които приемаме, да са по-малко от тези, които са ни нужни за съществуване и движение. Първобитният човек е имал много такива периоди. Затова са пригодени нашите гени и тела. Когато настъпи такъв период, организмът изчерпва запасите си и започва да разгражда старите и амортизирани клетки“, обясни проф. Марчев.

Постът е работа за здрави хора. По време на гладуването загиването на старите клетки в имунната система се отразява. Никоя инфекция не се лекува с глад. Човек има нужда от белтъци, каза той.

„Като свърши калорийният дефицит, от стволовите клетки се образуват нови имунни клетки. Този период на относително гладуване, на пост, подмладява имунната система, прави я нова.

Когато влезем в калориен дефицит, се нормализират стойностите на липидите в кръвта ни, сваляме кръвната захар и килограми. Ползите са много. Дори стари религии препоръчват такъв период. Полезно е“, посочи още той.

Той предупреди, че ако жена, която отслабва, има проблеми с менструацията, тя трябва да спре. Като същото трябва да се случи и с човек, който отслабва и започне да си чува дишането през ушите.

Според него пролетта е моментът да свалим два-три килограма, качени през зимата. 

“Със сваляне на килограмите, спада кръвното, спада и тежестта на ставите. Ползите са много, препоръчва се такъв калориен дефицит, като постите”, каза той.

Съвременната медицина препоръчва консумацията на варива, ядки, семена. Това са храни, които съдържат мазнини и подпомагат да заместим временната липса на месо. Съвременната кардиология не забранява на хората да ядат червено месо, искат да не ни е основната храна. Основната храна да са плодове, риба, обясни още проф. Марчев.

Какво друго коментира специалистът - чуйте във видеото.