7 седмици преди Великден православните християни отбелязват Сирни заговезни, известен още като Поклади и Прошка.

Празникът винаги е в неделя, а от следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово – на 16 април тази година.

Денят започва с гостуване на по-възрастните близки и роднини, от които младите искат и получават прошка.

За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година.

Характерни за празник са кукерските игри, които гонят злите сили и извършват обреди за плодородие. На много места се палят огньове, които младите прескачат за здраве. Вярва се, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие.

Сирни Заговезни е последният ден, през който християните могат да консумират храна от животински произход. От следващия ден започват строгите великденски пости. През постите не е позволено месо и всякаква храна от животински произход. Забранени са всякакви забавления, сватби, игри и веселие.