Случаят с починалата жена пред регистратурата във врачанската болница разтърси обществото ни. За съжаление, клип, заснет по мобилен телефон, ни направи неволни свидетели на един от най-личните моменти в живота на човека, когато той се чувства слаб и безпомощен.

„Това е една голяма трагедия, която ни помага да разберем, че в здравната система има проблеми. Положителното от този трагичен случай е, че трябва да се намерят проблемите и да бъдат разрешени“, коментира председателят на регионалната колегия на БЛС във Враца д-р Ирена Мазнева в „Тази събота“.

Лично тя се е почувствала потресена като човек и майка, когато е видяла клипа.

„Станахме едно общество, което показва недъзите, но не казваме как да се поправят. Всички искаме да живеем в едно по-добро общество. Когато имаш телефон, за да регистрираш нещо, помисли дали докато снимаш, не можеш да направиш още нещо. Въпреки това този клип показа, че системата има нужда от сериозна реформа“, каза д-р Мазнева.

„Това, че не е дошла линейка за болната е трябвало да се прецизира от човека, който работи на телефон 112. Да го предаде на спешния център, откъдето да се обаят на болния и отново да прецизират случая. Това води до загуба на време и много често хората качват близките си по коли и ги карат в спешния център. Когато болният идва с линейка, лекарите го вкарват направо в шокова зала. Когато идваш с личния си автомобил, трябва да преминеш през регистратура, тогава триажът е различен и се губи време“, отбеляза председателят на регионалната колегия на БЛС във Враца.

„Протестите сега са нещо нормално, но да ни викат „убийци“ е неприемливо и не води до нищо конструктивно. Много често ми звънят, откакто е този случай, и искат да организираме контрапротести, но това няма да доведе до нищо“, казва д-р Мазнева.

Ако проблемът е в системата, недоволството трябва да е насочено към Министерство на здравеопазването и Народното събрание, където се коват законите. Ако лекарите в Спешна помощ във Враца подадат групово оставка, това няма да доведе до нищо добро, казва председателят на регионалната колегия на БЛС във Враца.