"Нормално е, когато всички се опитват да спазват едни правила, правилата първо да бъдат ясни и недвусмислени. Нещо, което не наблюдаваме, за съжаление, със заповедите на министъра на здравеопазването", коментира в предаването Тази сутрин адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

Заповедите на министъра на здравеопазването имат много пороци и очаквам лавина от дела, отбеляза тя. 

"Остро ги критикувам, защото оставам с впечатление, че те всяват смут в обществото и хората наистина не могат да разберат какво им е позволено и какво им е забранено, посочи адвокатът.

Според нея се получава предпоставка за това хората, които не желаят да спазват нормите и правилата, да намират "вратичката" в заповедите или в закона и да дават лош пример на всички останали, които по някакъв начин се чувстват с намалени и ограничени права предвид извънредното положение.

"Трябва да се спазват основните принципи в подобни положения - равнопоставено да третираме всички, мерките да са пропорционални, защото докато в село Паничерево имаше издадена изрична заповед на министъра на здравеопазването, по отношение на столичните квартали такава липсваше", коментира д-р Мария Петрова.