Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев “Български възход” влезе в 48-ото Народно събрание след малко колебания. 

Социолозите даваха колебливи надежди, че "Български възход" ще влезе в парламента дори и в деня на вота 2 октомври. 

Това е единствената формация, за която червени линии няма и изглежда готова да влезе в партньорство с всеки един от другите в Народното събрание. 

Партията на бившия служебен премиер и за кратко министър на отбраната Стефан Янев изгря на политическата сцена в края на юни. Със заявката, че разделителни линии с другите партии няма да има и с първата отказала се - в деня на учредяването. 

“Формацията е обект на нездрав интерес и се пълни със странни партийни отломки, и компрометирани личности”, написа през юни съоснователят на "Български възход" Ралица Симеонова. 

Думите обаче на Ралица Симеонова не попречиха на коалицията по пътя ѝ към парламента. 

Партия “Български възход” ще има 12 народни представители. От трите столични района в парламента влизат лидерът Стефан Янев, бившата министърка на младежта и спорта в неговото правителство проф. Даниела Дашева и бившият зам.-министър на енергетиката Георги Самандов. 

Избирателите пращат в Народното събрание и хора с богата политическа биография. 

Депутат от Хасково ще бъде Тихомир Георгиев. Той е инженер-геодезист и икономист. През годините се е кандидатирал за депутат от листите на партията на Илиана Раева - "Обединена България", за общински съветник от "Демократична България" и сега пак за депутат от "Български възход". 

Снимка: Ладислав Цветков

“Няма да обещаваме нищо, просто обещаваме да сме такива, каквито сме си”, каза той преди изборите. 

От Благоевградската листа в Народното събрание влиза адвокат Надежда Самарджиева. Тя се е явявала като кандидат за общински съветник в Банско от ВМРО, през миналата година се е пробвала за депутат от "Изправи се, мутри вън", а през тази става депутат от листата на Янев. 

“Няма да ви даваме много обещания, но ще ви обещаем, това да бъде вашият мандат, обещаваме ви, че ще ви потърсим пак след 2 октомври”, каза тя. 

От Варна депутат става Александър Николов - доскорошен зам.-областен, предложен за поста от “Има такъв народ”. От София област влиза човек със стаж в парламента. 

През 2013 г. Гален Монев е депутат от “Атака”, а през 2014 г. напуска групата и се присъединява към “България без цензура”.

През 2014 г. Монев се явява с листите на “България без цензура”, а през 2022 г. с “Български възход”. 

“Да, млада партия сме, събрани сме буквално последните 3-4 месеца”, каза Монев през септември. 

С най-богата коалиционна култура в 48-то Народно събрание влиза председателят на “Земеделски Народен Съюз” Румен Йончев. През 2009 г. Йончев се кандидатира за евродепутат от коалиция “Напред”.

 

Там си партнира с Любен Дилов, който е депутат от ГЕРБ-СДС. През 2013 г. влиза в парламента като депутат от “Коалиция за България” и на следващата година излиза от коалицията като "гласа на “България без цензура” в Народното събрание". На следващите избори вече е кандидат в листата на партията на Николай Бареков. Влизат в парламента като коалиция с партията на Христо Ковачки "Лидер" и там се кръщават БДЦ - “Български демократичен център”. Групата подкрепя мнозинството на ГЕРБ, но и в този формат нещата не вървят. Краят на БДЦ идва след скандал за постове.

Пет години по-късно, след свалянето на кабинета на ГЕРБ, за изборите през 2021 г. Румен Йончев се нарежда до партиите на протеста и е кандидат за депутат от "Изправи се! Мутри вън!". И по-малко от месец преди старта на тази предизборна кампания, изглежда плановете му са били да се яви с тях на 2 октомври. 

"Ние идваме" не се явиха на изборите, но Румен Йончев ще е депутат, но от “Български възход”, които са готови да се коалират с всички, включително и с ГЕРБ.

В изборната нощ Стефан Янев заяви, че мястото на партиите е да си взаимодействат, а не да се занимават с политически нарцисизъм. 

В 48-я парламент ще взаимодействат и още трима депутати от ”Български възход” - Николай Благоев, за когото се знае, че е собственик на склад за строителни материали в Стара Загора, Лилия Недева - бивш директор на дирекция в община Пловдив и инженерът Григор Захариев, който влиза в парламента от Кърджали с 654 гласа, след преразпределяне на мандатите от ЦИК.