Георги Христов отива в началото на годината в Перу за 3 месеца, но заради карантината остава там вече 9-ти месец. Той обаче не се чувства заложник на времето и събитията, а изживява най-хубавият си престой в любимата му страна. 

Георги не се страхува да пътува на автостоп из Турция, да се прикачва от влак на влак в Индия или да изкачва високите части на Андите. Обиколил е над 50 страни от 4 континента. Има издадени няколко книги за пътешествията си и е добре познат като йога инструктор. Повече от 10 години води групи на мистичен туризъм на различни места по света. Перу е сред любимите му страни, от 9 месеца той отново е там.

Снимка: Личен архив: Георги Христов

"Шаманизмът винаги ме е интересувал, изследвал съм го на 20 места по света. Този, който е тук, не е свързан с жертвоприношения, а е хем древност, хем имат един много весел подход към живота и знанието. Тук също се е запазило и използването на така наречените растения на силата за церемониална цел, за лечение, за откриване на различни сенчести места в нас", споделя Георги

Този път Георги ще опознае южноамериканската страна по съвсем нов начин – не като турист. Налага му се да живее и работи там. Така той влиза в обувките на строителен работник и се научава да шпаклова.

"В момента се намирам в селцето Писак, в началото на свещената долина, на 45мин път от Куско, което е столицата на инките. Този път дойдох, за да остана поне 3 месеца и да се запозная малко повече с културата. Винаги съм го искал, но наистина трябва да внимаваме какво си пожелаваме, защото така ме застигна карантината и от тогава съм тук", казва Георги

"Ние, чужденците се превърнахме в заплаха за тях. Още от началото аз усещам една манипулация - казаха чужденците са докарали вируса и те започнаха да ни гледат по съвсем друг начин. Това беше първата промяна, която много ме порази. Забраниха неделите, не може да излезеш изобщо, нищо не работи, стоиш си вкъщи, защото всяка неделя семейството се събира, готвят, подпийват. Това е важен ден за тях", разказва пътешественика.

Снимка: Личен архив: Георги Христов

От началото на пандемията в Перу има над 960 000 потвърдени случаи на COVID-19 и близо 36 000 смъртни случаи.

"Поживях със семейството на мои приятели перуанци. 6 месеца бях с тях, в една голяма къща. Изкарах COVID-19 и то доста тежко. 5 дни бях на ръба. Не пожелах да отида в болница, защото тук повечето от случаите, които отиват в болница не се завръщат", споделя Георги.

Георги казва, че в Перу вижда два напълно различни свята. От една страна запазените традиции и екзотиката на културата, а от друга страха, бедността и насилието по време на протестите.

"Много хора гладуват в Перу, ситуацията е много сложна. Туризмът ги научи на готови пари. Туризмът им осигури едни готови пари, които те изхарчиха за 1-2 месеца и започна за всички едно страдание. Много интересно нещо е, че те от интернет клубовете скочиха на "Андроидите" и всъщност много от тях нямат лаптопи, компютри. Този етап го прескочиха и затова сега дистанционното обучение е изключително трудно, защото те нямат технологически достъп до виртуалните уроци", разказва Христов.

270 дни, изпълнени с приключения – Георги е гонен от глутница кучета, бил нападнат с нож, бил е и ограбван. Днес, обаче работи като асистент на германския режисьор Оливър Курт, известен под псевдонима "Уайлдроуз". Запознават се тази година в Перу и заедно работят по създаването на документален филм.

"Документалният филм показва тази част на Перу, която живее в страх, в напрежение и един паралелен свят, който се е получил тук - много по-свободен, с по-свободно общуване. Хора, които осъзнават опасността, но се предпазват като засилват имунната си система, грижат се за себе си, поддържат си духа.

Месец ноември е тежък за Перу. Протести. Размирици. Стотици ранени. 2 нови президентски клетви

"Конкретната причина първо беше този прекалено строг режим, в който бяха всички хора. Оказа се, че по време на най-тежките моменти кметовете продължават да крадат. Основната причина, която накара хората да излязат е, че искаха да премахнат държавното обучение в университетите и всички университети щяха да станат частни, като те са притежание на католическата църква. По време не протестите се случиха отвратителни неща, 40 човека са изчезнали." - разказва Георги

Щастливата паралелна реалност, в която живее в момента Георги се намира на 3900 метра височина, в градчето Куско. Там той помага и за изграждането на културен център, в който въпреки тежката ситуация хората да могат да отидат на кино, театър, музикална или литературна вечер. Тъй като той знае 5 езика, вече е имал и два пъти участие като стендъп комедиант там. Казва, че се чувства много щастлив и ще остане в Перу поне до края на зимата. В момента Георги пише и новата си книга с перуански приключения.

Снимка: Личен архив: Георги Христов