В перуанската столица Лима се разразиха сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи срещу импийчмънта на президента Мартин Вискара, съобщи Би Би Си.

В понеделник конгресът на страната гласува импийчмънт на Вискара заради твърденията, че е възлагал държавни поръчки в замяна на подкупи.

Мануел Мерино
Снимка: Ройтерс

Размириците започнаха, когато председателят на конгреса Мануел Мерино положи клетва като временен президент на страната.

Сред пострадалите е конгресменът Рикардо Бурда, който получи кроше в лицето по време на интервю, предавано на живо по телевизията. Той е един от депутатите, които подкрепиха оставянето на държавния глава. 

Има опасения от нарастващата политическа криза, тъй като Перу е изправен пред сериозен икономически спад, предизвикан от пандемията с коронавируса. 

Снимка: Ройтерс

Президентът Вискара се радва на постоянна подкрепа сред много избиратели заради опитите си за реформи.

Като независим той многократно се сблъсква с конгреса и някои от неговите поддръжници наричат свалянето му от длъжност преврат.

Преди това Вискара заяви, че ще приеме гласуването за импийчмънт, няма да предприеме никакви правни действия и ще напусне президентския дворец. Във вторник той постави под въпрос „законността и легитимността“ на отстраняването му.

"Законността е под въпрос, тъй като Конституционният съд все още не се е произнесъл, а легитимността ми е дадена от хората", каза той пред репортери пред дома си в Лима.

Очаква се Мерино да поеме президентството до юли 2021 г., когато изтича мандатът на Вискара.

57-годишният Вискара отрече твърденията, че е приемал подкупи в размер на 640 000 щатски долара докато е бил губернатор на южния регион Мокегуа.

Мартин Вискара
Снимка: Ройтерс

Той стана президент през март 2018 г. и беше въвлечен в ожесточена битка с конгреса, който е доминиран от конкурентни партии.

По материал от БГНЕС