Плавно покачване на цените на имотите за последната година и стабилизиране на пазара. Такава равносметка правят брокери пред bTV.

В района на "Докторския паметник" са едни от най-скъпите имоти в столицата. Цените са от 500 000 евро нагоре. Навярно това е най-скъпият район в цяла България.

Снимка: bTV

Преди 1989 година тук са живеели някои от партийните величия. Самият Тодор Живков е живял на улица "Оборище", която шеговитото в годините е придобила името "Тодорище".

Там екипът ни разглежда имот, който е в луксозния сегмент на имотите. Той е 100 квадратни метра и е ремонтиран основно през тази година. Неговата цена в момента е около 6500 евро на квадратен метър.

Снимка: bTV

„Високата цена на този имот произтича от това, че районът предразполага към такива цени. В момента не мисля, че има по-интересен район от този. За мен това е „Манхатън“ на София“, каза брокерът на недвижими имоти Радослав Найденов.

Снимка: bTV

„В квартала се срещат жилища за основен ремонт и струват доста. Има такива, които са ремонтирани, но са на по-достъпна цена. Не можем да определим квадратния метър, защото може да достигне и до над 10 000 евро. Нека да кажем, че започват от 3500 евро на кв./метър до 10 хил.“, уточни брокерът.

Снимка: bTV

Сравняваме този апартамент с жилище в столичния квартал „Люлин“ 3 в близост до Околовръстното шосе. Жилищата са предимно в панелни блокове и цените съответно са далеч по-достъпни от центъра.

Снимка: bTV

„Продават апартамента така, както го виждате – с цялата мебелировка и електроуредите. Този имот е на 119 хил. евро. Това е подходящата цена за този район с оглед на това къде се намираме в квартала и каква е гледката“, посочи Костадин Чолаков, брокер на недвижими имоти.

Снимка: bTV

Жилището разполага с две спални и дневен тракт – готово с обзавеждане.

„Търсят се такива жилища. Дали заради това, че поскъпнаха услугите на ремонтите, дали заради това, че хоратя нямат време да се занимават с ремонти. Човек си взима само личните неща и може да дойде да живее тук направо“, добави брокерът.