Отправяме се към фестивала на лавандулата в Чирпан. Днес е последният ден от него, a гостите ще се радват на богата програма с фолклорен ансамбъл, кулинарен базар и сувенири. Вижте какъв е пътят на лавандулата от полето до чашата с лимонада?
Ако днес Чирпан е столицата на лавандулата, то Средно градище е основен виновник за това. Селото поставя основите на този поминък в региона, разказва ни Слави Стайков, който цял живот отглежда лавандула.
„25 години вече се занимавам с това. Така че покрай мен лавандулата се разпространява чирпанския регион. Беше тук средногодишните изворово и Стоян Заимов. Дори в Спасово нямаше“, разказва той.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Днес земеделецът отглежда 300 декара с лавандула и казва, че компромис със сортовете не прави.
„Значи ако лавандуловото поле дава 1 или 2 кг от декар, абсолютно няма никаква сметка да го гледате. Ако отглеждате добри сортове и получавате той от порядъка на поне 7-8 до 10 кг“, казва Слави Стайков.
От полето, ожънатата лавандула отива в дестилерията за производство на етерични масла. Тя работи 2 месеца през година, от които само 20 дни преработва и лавандула, разказва ни Таньо Танев, за когото това е семеен бизнес.
„За тези 20 дни тук преработваме, да кажем между 40 и 50 тона лавандулов цвят на ден, така че може да направите математиката, от които получаваме между 7 и 10 тона лавандулово масло“, казва той.
И двамата производители отчитат, че последните години работят почти без печалба. Заради пренасищане на пазара с лавандула, цената се сринала.
„Тази година все още няма цена, но е да кажем около 3 до 5 пъти по-ниска от пика, който беше през 2018 година, когато стигна експортна цена около 120-140 евро за килограм. Тогава беше един много проспериращ бизнес, много привлекателен за земеделците и за инвеститорите. Което доведе до пренасищане на пазара и все още това пренасищане оказва влияние и потиска цената“, обяснява Таньо Танев.
„Разумна цена за маслото от лавандула около 140 ;в. И предполагам, че тук за няколко години ще стигне. Ако не тръгне още по нагоре, защото се разораха масово лавандули“, добавя Слави Стайков.
Освен, че лавандулата е във въздуха на Чирпан, тя е основна кулинарна съставка в сладката и в сладоледа, произведен специално за фестивала.
А лавандуловата лимонада за поредна година се оказва хита на фестивала.
По данни на производителите, у нас с лавандула са засети между 40 и 50 хиляди декара. Културата се реализира предимно в парфюмерия, козметика и ароматерапия.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK