Историята на 23-годишния Илиян Асенов доказва, че където и да си роден, можеш да сбъднеш мечтите си, но само с много труд.

Той е роден в столичния ромски квартал "Факултета", а в момента прави и продава едни от най-добрите баници в София. Занаята научил от майка си.

Имат баничарница на пазара в кв. „Ситняково” от една година. Всеки ден идват още в 2-3 ч. през нощта, за да приготвят топли и пресни закуски.

„Израснал съм в София в семейство, в което изцяло са занаятчии. Майка се занимава с това от 20 години. Израснах без баща. Бях вкъщи сам с моята майка, баба и дядо. 

Завърших 66-о СОУ "Филип Радославов" в старата част на „Овча Купел” средно образование, след което продължих в Югозападния университет, където следвах филмов и телевизионен монтаж.

Когато заминах за Благоевград реших просто да си купя една баничка някъде, дояде ми се баничка. Отидох, взех си баничката и казах на продавача, че съответно баницата не ми е харесала. И той ме попита дали ще направя по-добра и аз му казах: „да”. Той ме покани да му направя по-добра баница. Направих му, хареса му и след това започнах да работя при него. И така първия семестър на първи курс правих баници в Благоевград и там се донаучих”, разказва младият мъж.

В София първоначално отворили една баничарница в кв. „Надежда”, но там нещата не потръгнали.

„След което аз завърших моето средно образование, заминахме за Швейцария. Там работехме в една фурна, където правихме хляб, правихме питки, правихме питки за дюнери и много други тестени изделия. От Швейцария се върнахме заради баба, защото тя се разболя. И трябваше да се върнем, защото нямаше как. И когато вече се върнахме, решихме да завъртим бизнес.

След като се върнахме от Швейцария, отворихме още веднъж, където беше на „Пиротска” пак в София. Но и там не потръгна, защото самата локация не беше добра”, сподели Илиян.

Третият опит им е на късмет и този път баничарницата им е успешна.

От Тръста за социална алтернатива той печели второ място в състезание за най-добър бизнес план и получава 7000 лв., за да го започне.

Задължението от спечелената награда е тези средства да бъдат използвани именно по план. Но дори не е имало нужда от това условие, защото тази баничарница е била и негова мечта.

Никога не продава на следващия ден закуски от предходния. Ако останат, дава ги на деца и възрастни жени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!