Коледа е след броени дни, а много от нас все още не са готови с подаръците за празника. Една от причините вероятно е надеждата, че големите търговски центрове ще отварят врати на 21 декември, което няма да се случи.

Онлайн пазаруването затрудни куриерските фирми, които не могат да смогнат с поръчките и доставките. Пред офисите им се извиха огромни опашки.

Данните на най-голямата логистична компания в България показва ръст на пратките от близо 37% за периода 15 ноември – 15 декември тази година спрямо миналата.

Какво купуваме онлайн? В периода на изолацията най-често сме поръчвали стоки за дома, IT оборудване, хлебопекарни, фитнес уреди и играчки.

При детските стоки има ръст над 40% в продажбите, при фитнес уредите и екипировката – над 100%, при игри и гейминг аксесоари – над 100%, при печатен хардуер – над 60%, за смарт технологиите ръстът е над 80%, при лаптопите – над 70%, а при играчките – над 90%.

„Много от търговците, които не бяха инвестирали в онлайн магазин се обърнаха към онлайн търговията. Все пак локдауна се отрази добре и така онлайн търговията стана един от най-популярните методи за пазаруване и у нас“, заяви Стефан Коларов, оперативен директор на един от най-големите електронни магазини у нас.

Един от големите проблеми при пазаруването преди празниците е дали подаръците ще дойдат преди Коледа. „Има риск някои подаръци да дойдат след празниците, защото онлайн индустрията тази година се среща с един феномен, а именно – когато има свръхпоръчки, доставките се бавят“, пояснява Богомил Николов, председател на „Активни потребители“.

Експертите казват, че куриерските фирми у нас определено са затруднени.

От друга страна Богомил Николов казва, че един от плюсовете за българските потребители е това, че масово се плаща с наложен платеж. „Тази особеност води до по-бързи доставки. Едно е когато търговецът си е получил вече парите, той може по-лежерно да ви обслужи, а друго е ако очаква да вземе парите си. Този феномен е в наш плюс“, казва Николов.

Експертите съветват ако попаднем на нелоялен търговец онлайн да върнем поръчаната стока в рамките на 14 дни. Те казва ние да търсим това, което ни трябва, а не да чакаме да ни бъде предложено от търговец, защото тогава сме уязвими към измами.

Друг ценен съвет е преди празниците да поръчваме подаръци до офис на куриерска фирма, а не до адрес. По-вероятно е да успеем да си вземем поръчката след чакане на опашка, отколкото тя да дойде навреме на домашния ни адрес.