Жените са станали по-отговорни и по-информирани, отбеляза онкологът д-р Борис Кръстев в предаването "Тази неделя". Според него от рак на гърдата най-застрашени са жените между 50 и 60 години, но за съжаление там в практиката все още се виждат доста жени с напреднало заболяване, които доста са чакали. 

"За тази група е важно да има скринингови програми, които да идентифицират пациентките, за да бъдат насочени навреме към специалист", обясни лекарят.

По думите му преглед е необходим веднъж годишно, но зависи от индивидуалния риск. За симптомите той припомни, че една бучка винаги е притеснителна, промяната във външния вид на гърдата – също.  

"Трябва да се има предвид, че ракът на гърдата започва не толкова с промени в самата гърда, колкото с промени при  регионалните лимфни възли – най-често в подмишницата от същата страна", обясни лекарят. 

Валентина чува диагнозата за рак на гърдата, когато е на 25 години. „Беше стресиращо, напипах бучка. Бях в шок, така започна моята борба“, споделя тя. В момента тя е на хормонална терапия, но се надява някой ден да стане майка и затова е решила да съхрани яйцеклетки преди химиотерапията.   

Всяка година над 2 милиона по света чуват диагнозата "рак на гърдата". В България жените изплашени от тази диагноза са 4000.

За втора година болница "Надежда" провежда кампанията "Запази надежда", която цели да насочи вниманието ни именно към тази животоспасяваща превенция, а тази година акцентът е върху възможностите за съхраняване на репродуктивните способности на жените, които се сблъскват с рака.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!