Все повече жени чуват диагнозата рак на гърдата. Случаите се увеличават не само в България, а и по света. Октомври е месецът за борба с болестта. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените.

По данни на Световната здравна организация за 2018 г., над 2 милиона представителки на нежния пол научават, че са болни.

Жертвите на заболяването са над 600 000 за същата година. У нас новите случаи всяка година са над 4000, а над 1000 губят битката за живот. И все пак ранно откритият рак на гърдата е лечим. Успех има в над 98% от случаите.

Една от осем жени е застрашена от рак на гърдата. През 2002 година Вера Николова е на 40 г., майка на две деца, без фамилна обремененост. Напипва бучка, която се оказва рак в напреднал стадий.

„Преживяемостта като статистика беше 5 години. Това те шокира. Като майка на две деца исках да ги видя пораснали, реализирали се”, каза Вера.

Тя иска да предаде опита си на други жени, които сега започват лечението си. От пет години е част от Фондация "Една от осем".

„Жената, излизайки след операцията, не е ориентирана какво следва след това”, обясни Вера.

Обикновено тя е само началото.

Лекарите наблюдават, че все повече българки ходят на профилактичен преглед. Но достъпът до медицинска помощ не е равномерен в цялата страна.

„Затова имаме закъсняване в диагнозата за някои жени и това донякъде ни отделя от европейската практика”, съобщи д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог в ПСАГБАЛ "Св. София".

Данните за заболеваемостта в България от 6 години са непълни – заради административни неуредици не всички болници изпращат справки в раковия регистър.

От Здравното министерство коментираха, че са в процес на изграждане на Национална здравна информационна система и предстои да сключат договор с изпълнителя, спечелил обществена поръчка. Дотогава проблемът остава.

Вера съветва жените като нея да не се предават.

„Да не се страхуват от болестта. Да я приемат. Да дадат всичко от себе си, да приемат лечението, да се лекуват и в днешно време резултатите са много добри”, категорична е Вера.