Зимните ни курорти трескаво се подготвят за посрещането на туристите за Нова година.
В Банско почти всички места за настаняване вече са резервирани, има и запитвания в последния момент.
Българи, румънци, гърци и турци са резервирали новогодишната си ваканция още преди месеци.
„Тридневният пакет струва около 1500 лева. Има малка разлика, в зависимост от това дали е настаняване в двойна стая, в апартамент или в студио. Хотелът е абсолютно пълен, подготвили сме и хранителни изкушения за нашите гости, ще има цели прасенца, сьомга, цели пуйки и много други интересни неща”, обясни управител на хотел.
Семейство с две деца ще почива за около 3 000 лева, а преди дни в комплекса отвори врати детски кът за удобство на родителите с малки деца.
Механите са многобройни, затова и винаги ще се намери маса за желаещите да празнуват извън стените на хотелите. Банско основно се слави със своите механи и вкусната храна, която предлагат. Запазени са нашите традиции в готвенето, стари изпитани рецепти – посочва собственик на механа в града.
Пистите вече са готови за сезона, оръдията за изкуствен сняг работят.
Капацитетът на хотелската база за Нова година в Пампорово също е зает на сто процента. Тук основно ще почиват българи, румънци, турци, гърци, руснаци и ирландци. Кувертите за празничната нощ варират от 100 до 200 лв.
За скиорите са отворени шест писти, а дневната лифт карта е 62 лв. С нея може да се ползва 15% отстъпка за спа център.
В Пампорово празниците посрещат над 6000 души. Тридневен празничен пакет в петзвезден хотел в Пампорово излиза около 450 лв. на човек. Кувертите за празничната вечер варират от 100 до 200 лв. , в зависимост от категорията на хотела.
Антон Илиев, комплексен управител в Пампорово, обяснява, че гостите се посрещат с европейско меню, но се набляга и на родопските специалитети.
В празничната вечер звучат и родопски каба гайди, но има и богата парти програма с диджей.
Калин Василев е от 36 години готвач на Пампорово. Най-много държи на качеството на продуктите и обяснява, че най-вкусно е родопското агне.