Започва нова документална поредица за трагичната история на Ан Болейн - най-емблематичната кралица на Англия. Тя е втората съпруга от общо седем на Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I, но невъзможността да дари съпруга си с така желаната от него мъжка рожба я превръща от кралица на Англия в осъдена на смърт вещица.

Съдбата ѝ можела да е различна, разказва Трейси Борман главен куратор на британските кралски музеи по „Виасат Хистъри“.

Снимка: bTV

Политически маньоври, дворцов скандал и екзекуция, падението на Ан Болейну най–умната, смела и коварна жена на Хенри VIII e заплетена приказка като никоя друга. Приказка, която 100 г. вълнува както историци, така и филмови режисьори. Дали Ан е била прелюбодейка, или е била захвърлена от уморен крал с отчаяно желание за мъжки наследник. В "Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция историкът Трейси Борман  следва последните стъпки на кралицата минута по минута, разкривайки неочаквани тайни около трагичната ѝ съдба.

Здравейте, госпожо Борман, Вие сте един от най–добрите историци, изследващи Тюдорската династия. С какво Ан Болейн се е различавала от жените на своето време?

 „Още от ранните ѝ години нейната интелигентност е била видима. Като младо момиче я изпращат в двора на холандския принц и след това в двора на Франция, това ѝ е дало образование като на никоя друга. Когато се е върнала обратно в Англия, тя наистина е изпъквала сред другите придворни дами, имала е знанието, изразявала е мнението си свободно, притежавала е стил и харизма, събуждала е изключително внимание, включително и на самия крал“.

„Тя не се е колебаела да застане до Хенри VIII и да му каже, че греши, в епоха , когато  за една жена е било трудно да има повече амбиции от това да се омъжи и да има деца. За Ан това не било достатъчно нито да бъде и само любовница на краля. Тя е могла да види какво се е случвало с предишните любовници на Хенри VIII, те били бързо забравени дори сестра ѝ е сред тях, така че тя отказала това и се застъпила за нещо по–добро, а има ли нещо по–добро от това да бъдеш кралицата на Англия.

Наистина ли е обичала краля, а той нея?

„Мисля, че Ан никога не е обичала Хенри, тя е обичала могъщието, да бъде част от политиката. Тя е била впечатлена от краля, но тук не е ставало дума за любов и не трябва да забравяме, че вероятно тя му е изменяла с друг мъж, с Хенри Пърси“.

„Често се казва че Ан е голямата любов на Хенри VIII. Tой е бил обсебен от нея, за много години преди да е имал възможността да се ожени за нея, но си мисля, че за Хенри всичко е било за лова, той е искал  това, което не е могъл да има и в момента, в който се омъжил за нея, неговата страст се е изпарила. Според мен любовта им никога не е била истинска“.

Падението на Ан Болейн е като евъргрийн тема за много историци, обект на редица документални филми, кое е специфичното за поредицата "Ан Болейн: Арест, процес, екзекуция"?

„Тя е изключително популярна, това което е различно за тези серии е фактът, че оставихме миналото на страна, т.е. историята, която разказваме е жива, час по час. Това са три важни дни в историята на нейното падение, арестуване, процесът и екзекуцията. Това, което открихме е колко беше изненадващо какъв изход е могъл да има процесът, в тези последни дни всичко е могло да се развие по съвсем различен начин. Открихме един документ, който  не е бил заснеман преди това, но той разреши мистерията кой е бил наистина зад този документ. Оказа се, че вероятно е Томас Кромуел - първият съветник на краля, а не самият Хенри VII. Това даде храна за размисъл дали Хенри VII не се е съмнявал до последно за екзекуцията ѝ.

В момента цветнокожата актриса Джоди Търнър Смит възражда образа на Болейн в минисериал. Какво мислите за това приобщаване, то променя ли историческата перспектива?

„Най-новите минисерии имат наистина добра драматицация, лично аз се възхищавах изключително много на сериала. Мисля, че е много смело, костюмите бяха много смели, всичко визуално беше невероятно, главната героиня играе зашеметяващо и дори чрез цвета на кожата си  направи изолацията в края още по–ясна, по–мощна. Да избереш чернокожа актриса в тази роля  прави всичко това с по–силна позиция и ни дава напълно различна перспектива“.

Кое остава след образа на Ан Болейн?

„Дъщеря ѝ кралица Елизабет I е съхранената победа на Ан Болейн. Тя е дала рождение на най-великиката личност от династията Тюдорите , а  Елизабет I е живото завещание на това, за което нейната майка се е борила. Tолкова е иронично, че Ан умира, защото не е дала син на Хенри VIII, но именно нейната дъщеря е истинският триумф на цялата тюдорска династия“.