Българското население ще се стопи с близо 25% до 2050 г., показват данните на ООН. Според анализ на Института за пазарна икономика на база НСИ - за първи път от началото на прехода плодовитостта на жената е скочила до 1,78 деца.

„Аз съм учуден от изводите, които се правят. Математически са верни. Раждаемостта в България е намаляла от близо 80 хил. деца през 2009 година, до над 50 хил. през миналата година. Може би има много по-малко жени в детородна възраст. Населението намалява, младите хора намаляват“, коментира икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

Снимка: bTV

„От 2007 година насам е пълна катастрофа. България след Втората световна война е раждала 200 хил. деца. По времето на социализма – 110 хиляди, а сега – двойно по-малко. В последните 30 години нито един политик не се занимава с темата за демографията. Българският футбол се споменава, но демографията е по- зле“, подчерта той.

Според него трябва да има правителство, чийто приоритет да е демографската политика или социалното министерство да отговаря за този проблем.

„Държавата дава почти нула за новородени деца. Според мен трябва да се дават 20 хил. лева за новородено. Аз съм най-ревнив към разточителни бюджет. Аз бих предложил най-напред да се даде 1 млрд. лева за демография, а след това за друго. За последните години от 2019 г. до 2024 година бюджетът ще нарасне с 40 млрд. лева. От тях нула отиват за демография. Спокойно можеше 1 млрд. да отидат за демография. Предлагам да се обсъди подобна политика“, каза той.

Снимка: bTV

„Трябва да се подкрепят са 20 хил. лева семействата с новородени деца. Държавата може да измисли и други критерии. Важно е темата да се обсъжда и да бъде реализирана. Детските надбавки не помагат достатъчно на семействата. Предлагам да бъдат увеличени поне 4 пъти. Детските градини да бъдат обявени за национален приоритет, а в София трябва да се построят за една година. За 15 хиляди деца няма място“, добави Василев.