Ник Пауъл, основател на най-големия музикален лейбъл в света и продуцент на филми с „Оскар”, е председател на международното жури на „София филм фест”.

„Гледал съм български филми от миналото и те са наистина много добри. Има много добри български ленти в състезанието тази година. Има един определен, който е изключителен, но като член на журито не мога да говоря за него”, каза в предаването „Тази събота” Ник Пауъл.

В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, той създава звукозаписната компания „Върджин Рекърдс”. Преди нея двамата имат собствен музикален магазин за плочи в Нотинг Хил, откъдето и тръгва успешното им сътрудничество.

Снимка: btvnovinite.bg

През 70-те „Върджин Рекърдс” са познати като една от ключовите музикални компании, издаващи прогресив рок албуми. Въпреки това те бързо разширяват стиловете и така през 1977 г. подписват договор със скандалната английска група „Секс Пистълс”, които са първото тяхно голямо откритие.

В следващите години компанията се превръща в един от музикалните конгломерати и при тях записват групи като „Ролинг Стоунс”, „Ю Би Форти”, Питър Гейбриъл и още много звезди.

След като продава акциите си в компанията през 1982 г., Пауъл влиза в партньорство със Стивън Уули. С него създават „Палас Пикчърс”, по-късно „Палас Продъкшънс” - компания, която изключително бързо се налага във филмовата индустрия. Ник Пауъл е изпълнителен продуцент на всички продукции, включително и на номинираните за "Оскар" "Мона Лиза" и "Играчка-плачка" на Нийл Джордан. Пауъл е бил изпълнителен продуцент на над 60 филма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може би беше най-трудно да привлечем „Секс Пистълс”, защото всички ги искаха. Ние никога не се отказвахме и винаги сме смятали, че ще намерим начин, дори ако сме по-малки или не сме в толкова добра позиция. Ние бяхме хипи лейбъл, който се опитва да подпише с пънк група”, разказа още в „Тази събота” Ник Пауъл.

„Когато продадох акциите си във „Върджин Рекърдс”, потърсих някакъв бизнес. Някаква форма на ентъртеймънт, която щеше да се промени. Това беше началото на 80-те години и беше ясно, че киното ще премине през драстични промени заради новите технологии”, обясни Пауъл.

Снимка: btvnovinite.bg

Продуцентът няма любима звезда в Холивуд, но има много хора, които наистина обича. Сред жените за него „божества” са Джуди Денч и Маги Смит за играта им във филма „Дами в лилаво”.

За филмите на тазгодишните награди „Оскар” Ник Пауъл коментира, че е харесал лентите „Зелената книга”, „Рома” и „Студената война”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!