Тази вечер е церемонията по награждаване на победителите на 23-ия „София филм фест” в зала 1 на НДК. След това пролетният кинофестивал ще бъде закрит с прожекция на филма "Мистър Джоунс", представен от режисьора Агнешка Холанд. Лентата разказва за Гарет Джоунс, който се прочува като единствения чуждестранен журналист, летял с Хитлер.

Експертно жури, ръководено от британския продуцент Ник Пауъл, в последните няколко дни оценява филмите в конкурсната програма.

За наградата за дебютен игрален филм "София - Град на киното" се състезават 12 заглавия, сред които и две български - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов и "Прасето" на Драгомир Шолев.

Сред претендентите са още "Братя" на Омур Атай, "Доверие" на Сефа Йозтюрк, "Заливът Ханалей" на Даиши Матсунага, "Златна младост" на Ева Йонеско, "Извън системата" на Нора Фингшайд, "Изчезващи дни" на Шин Джу, "Сервитьорът" на Стив Крикрис, "Стена" на Бартош Груджецки, "Техеран: Град на любовта" на Али Джаберансари и "Чудовища" на Мариус Олтеану.

За поредна година ще бъде присъдена наградата „Jameson” за български късометражен филм и отличието за най-добър балкански филм "Домейн Бойар". Предвидена е награда за най-добър български филм и за най-добър документален филм.

В конкурса за наградата „Jameson” също се състезават 12 заглавия, много от които на млади автори, реализирани без пари или с минимални средства. Това са "XVII", "Брак", "Враг на свинята", "Иван", "Извинявайте", "Колелото", "Пеперуда и мишка", "Пипнах те!", "Рози в нощта", "След часовете", "Щастие" и "Soledad".

Зрителите също имат своя глас при определянето на победителите на „София филм фест”. По традиция ще бъде връчена Наградата на публиката за филм в Международния или в Балканския конкурс.

След официалното закриване „София филм фест” ще продължи до края на март с прожекции в столицата и с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.