„София филм фест” стартира с пълна сила. Интересен акцент от програмата е гостуването на Стас Намин, който е и член на международното жури на фестивала. Той се качва на сцената още през 70-те на XX век, когато създава емблематичната група „Цветя“. Организатор е на някои от най-мащабните и международни музикални фестивали в Русия.

Той създава и първия по рода си мюзикъл върху лед в родината си. Познат е и като автор на пиеси за съвременна музикална драма и поредица документални филми, сред които „Древните храмове на Армения“ и Free to rock. През 1987 г. създава центъра „Стас Нами“ – символ на модерните и нестандартни млади хора в Русия. Специални гости в центъра му са световноизвестни кино и музикални величия като Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Дъстин Хофман, Арнолд Шварценегер, Pink floyd и U2.

В рамките на „София филм фест“ Нами ще представи в България филмите си Free to rock и „Истинската купа“. Легендата има и други таланти – в театъра, цирка и фотографията. Стас Намин е израснал с музиката на Шостакович и Хачатурян, които са били чести гости в родния му дом. Баща му е бил военен пилот, а майка му е писател и се е занимава с история на музиката.

Стас Намин признава, че любовта към рокендрола е наследил от баща си, а тази към симфоничната музика – от майка си. Първо се увлякъл по „Битълс“ и „Роулинг стоунс“, но не успял да се запознае с тях, защото не го пуснали зад граница. И все пак успял да се запознае със съпругата на Джон Ленин – Йоко Оно и тя го поканила в общия им дом.

Рокмузикантът сподели, че след като създал групата „Цветя“ през 1969 г., я забранили като пропаганда на хипертекстовото. Имал е проблеми с властта – конфискували са му паспорта, забранявали са му да напуска границата на Съветския съюз и да прави музика.

Въпреки това „Цветя“ е успяла да оцелее вече 50 г. „Когато правим нещо сега, не ни пускат по телевизията. Не те вкарват в затвора, както ставаше преди. Но не виждам някакъв проблем, има интернет“, каза Намин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!