Легендарният полски режисьор Кшищоф Зануси беше удостоен с Наградата на София при откриването на 23-ия международен "София филм фест" в зала 1 на НДК. Отличието му беше връчено от зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов.

Директорът на фестивала Стефан Китанов отбеляза, че наградата се връчва в навечерието на 80-годишнината на Кшищоф Зануси - един от хората в киното, който не пази своя талант и енергия само за себе си.

Известният полски режисьор благодари за оказаната му чест и отбеляза, че дългогодишната му слабост към България намира своето отражение в тази награда.

"София филм фест" започна с прожекцията на документалния филм на Андрей Паунов "Да ходиш по вода" за проекта "Плаващи кейове" на Христо Явашев-Кристо. Тази година мотото на фестивала е "Правете кино, не война". По този повод на сцената Васко Кръпката изпълни химна на фестивала "Нека бъде светлина".

Фестивалът ще продължи до 28 март с традиционни издания в Бургас, Пловдив и Варна.

Церемонията по връчването на наградите на "София филм фест" е на 16 март с прожекция на филма "Мистър Джоунс", който ще бъде представен лично от режисьора Агнешка Холанд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!