Вълнуваща среща за киноманите тази вечер. Филмът, награден с „Оскар” – "Зелената книга", с премиерна прожекция у нас. Специално за нея пристигна и българската звезда в Холивуд Димитър Маринов.

Премиерата на „София Филм Фест” започна при огромен интерес. Билетите отдавна са разпродадени и се очаква пред пълна зала актьорът лично да представи филма.

Лентата спечели „Оскар” за най-добър филм и стана повод за първи път българин да излезе на сцената на Dolby Theater, а в ревера си той постави българското знаме.

В "Зелената книга" Димитър Маринов  влиза в ролята на Олег – прототип на талантливия виолончелист Юрий Тахт.

Снощи актьорът кацна на родна земя от Америка, а сутринта беше гост в предаването "Тази събота". Ето и какво сподели за емоцията от церемонията:

„Преди да пристигна се обадих на Вера, която е сътрудник в консулството. Трябва ми малко българско флагче. Къде мога да си намеря едно? Вера взе това флагче от бюрото на консула и ми го донесе. Не искам да знам за какво, но тайно се надявам, че ще ме изненадаш.

Часове по-късно българският флаг за първи път е на сцената на Оскарите. Развява го Димитър Маринов. Признава, че решението идва спонтанно.

„Нещо в мен се преобърна и си казах: "Защо да не се възгордея просто от чисто чувство за родолюбие?".

Виго Мортенсен посочи българското флагче,„Неговата реплика беше: „Nice touch”, вярвам, че твоята държава ще бъде горда.

Със 112 долара в джоба и билет за Сан Диего започва американската му мечта. Първата му роля е за реклама. Снима я с известния актьор Аштън Кътчър.

Изпих две бири и отидох на кастинг. Това, което аз направих – не го направих аз. Това е едно последствие от България, от хората, които ми дадоха шанс”.

Към всички българи актьорът отправи и послание:

„Искам да кажа на хората: Един ден и те да си сложат флагчета и да не им пука. Когато развееш флагчето и знамето, трябва да знаеш защо го развяваш”.