Легендата Кшищоф Зануси е специален гост на „София филм фест” тази година. Полският режисьор и сценарист сподели пред Диана Любенова в „Тази събота”интересни факти от личния си и професионален живот. 

„Най-важните жени в живота ми са майка ми и жена ми. Дълбоко вярвам, че основна задача на жената е да поправя грешките на мъжа си. Какво съм аз – това, което жена ми е създала от мен. Аз съм единствено дете – аз съм егоцентричен, егоистичен и само жена ми успява да ми повлияе”, каза режисьорът.

Зануси сподели, че любовта вече не е болест на човечеството. По думите му, тази емоция трябва да дава смисъл на живота. „Много съжалявам, че любовта в днешно време не присъства толкова, колкото по времето на Гьоте, например. Днес тя е банализирана, принизена до секса. Това ни е осакатило”, каза още той.

Режисьорът и сценарист посочи, че хората бъркат щастието с удоволствието. Според него щастието е състояние на ума и дори в болката може да намериш щастие. Той е категоричен, че двете теми, за които си заслужава да се правят филми са любовта и смъртта.

„Само тези две теми имат значение. Вижте Достоевски, за него съществуването на Господ е истинският сериозен въпрос за смисъла на живота. Ако приемем, че животът е само хаотичен процес, значи няма Господ”, заяви Зануси.

Снимка: btvnovinite.bg

Стремежът за власт винаги е ръководел човечеството, според поляка. Именно това чувство е и водещо в новия му филм „Етър”.

„Моите дървета се борят и се опитват да стигнат до слънцето, имам осем кучета – гледам ги, те постоянно се бият с водача си, а този инстинкт може лесно да се изроди у хората. Ние имаме нужда от лидери, които трябва да имат по висша цел от това да доминират. Този инстинкт е много зъл, означава, че искам някой да е под мен, трябва да го превъзмогнем, защото любовта е невъзможна, когато искаме да доминираме над нашия партньор”, допълни Зануси.