Учителят по фехтовка на Аря от „Игра на тронове” - актьорът Милтос Йеролему, беше в София за фестивала „Анивенчър Комик кон”. На българските фенове на сериала той показа специалната техника по фехтовка. Той даде и специално интервю за bTV.

Финалните думи на ненадминатия фехтовач от "Игра на тронове", обиколили света, стигнаха и до столицата. Сирио Форел, първият меч на Браавос, обучил Аря Старк беше в София, а ние го открихме именно на арената, давайки уроци по фехтовка на запалени фенове.

Снимка: btvnovinite.bg

Трудно беше да го отделим от почитателите му, за да разнищим историята на това кой стои зад героя на повелителя на "водния танц" с меч. Оказа се, че корените му са в семейство на кипърски гърци.

„Майка ми е била в много напреднала бременност с мен, когато е напуснала Кипър. Била е някъде в 8-9-и месец, тъкмо да се родя. Качила се е на лодка в Кипър и е плавала около две седмици. Мисля, че е имало възможност да се родя на борда, но съм закъснял с две седмици и така се родих в Лондон. Родителите ми имаха собствен бизнес с ресторант близо 25 години, но се пенсионираха и се прибраха обратно вкъщи - в Кипър. Така че сега аз ги посещавам всяка година там”, разказа Милтос Йеролему.

Снимка: btvnovinite.bg

Уменията му актьорско майсторство се проявяват още в първите училищни години. Казва, че това е единственият му, но най-ценен талант.

„Не бях много добър ученик, не бях особено прилежен. Затрудняваха ме много неща. Имаше едно единствено нещо, което ме свързваше с училището - училищните пиеси. Поради някаква причина не бях уверен в нищо друго, освен в това. Не съм и предполагал, че ще стана актьор. Вариантите бяха да управлявам ресторанта на баща ми или да следвам нещо коренно различно – например право”, казва още Йеролему.

Снимка: btvnovinite.bg

Но съдбата си е съдба и той записва драматургия.

„Често съжалявам, че избрах да стана актьор. Всъщност постоянно съжалявам. Въпреки това мога да кажа с чиста съвест, че не съм намирал нищо друго, което така да ме изпълва и мотивира. Чувствам, че това, което правя, ме удовлетворява по толкова много начини, но е трудна работа – има голяма незаетост, не се изкарват особено добри пари. Това са все неща, от които съм страдал преди много години, когато започнах. Отказвал съм се много пъти. Отказвал съм се дори след като снимахме "Игра на тронове". Заснехме сериала през 2008 г. и си спомням, че през 2009 г. се оттеглих от тази професия. Реших да се захвана с нещо друго и така  започнах да работа в  компютърната компания”, разказва актьорът.

Продава компютри, но не за дълго. Негов приятел му предлага роля в куклено шоу, с което обикалят почти целия свят. След сериала „Игра на тронове” казва, че животът му се е променил.

Снимка: btvnovinite.bg

„Видях някои неща от другата страна. Всичко, което правим, е за публиката. Хората виждат какво правим без значение дали е по телевизията, в театъра или киното, но ние рядко се срещаме с тях. "Игра на тронове" ми даде точно това  - да бъда по-близо до хората”, споделя Милтос Йеролему.

И неслучайно от тогава той води майсторски клас по фехтовка за фенове по целия свят.

„Не знаех точно какво правя в началото, но след това направих проучване и собствен исторически анализ на различните видове боеве с мечове”, допълва той. 

Снимка: btvnovinite.bg

От последния снимачен ден на сериала си спомня сцена с битка с кралските пазители.

„Много се бях вживял и ги нараних доста. След това тръгнах да им се извинявам, но директорът от продукцията по боеве каза да спра да се извинявам, защото те работят това - да бъдат наранявани”, спомня си Йеролему.

Той издаде и една тайна от бекстейджа за българските фенове на „Игра на тронове”: „Ще кажа само, че Питър Динклидж е наистина толкова забавен, колкото на екранните му появи”.