Дали цените в магазините са по джоба на клиентите и защо търговците са все по-скептични и прогнозират все по-труден пазар след Нова година? Маргарита Стефанова прави проверка в няколко населени места в Северозапада, където въпросът не е дали изобщо ще поскъпнат храните, а колко пъти ще поскъпнат.

Малкото градче Роман е с проблеми като навсякъде – обезлюдяване, липса на работни места и търговия на ръба. Хранителните магазини са един до друг, но докога ще издържат, не е ясно с постоянно галопиращите цени.

Снимка: bTV

„Особено тука в нашия край северозападналия, както му казват, цените са невъзможни. Казват ти една цена на продукта, идва с друга цена и въобще направо е критично вече“, казва Петя Иванова, която е собственик на хранителен магазин.

Заради ценовия скок все по-често търговци и клиенти влизат в конфликт.

Снимка: bTV

„Възмущават се хората, мислят си, че всичко е от нас, което не е така. Показваме им някой път стоковите разписки, за да се уверят, че не е така, че продуктът идва на цената, на която се продава. Гледат да има хляб, малко сиренце, малко яйчица и дотам“, обясни Петя Иванова.

Много от търговците работят наравно с продавачите си, за да пестят от заплати и осигуровки.

„Цените вървят нагоре, проблемът е вече, че дори доставчиците, които идват в града да ни взимат заявките, не ти казват цената, защото и те не я знаят, всеки път с по 5-10% цената е нагоре“, обясни Христо Христов, собственик на търговски обект.

Снимка: bTV

Мъжът дава пример с колбасите, които от миналата седмица са с лев нагоре.

„Дори и хляба в момента го даваме на доставна цена, само и само да има нещо за хората евтино“, обясни Христо Христов.

Едни клиенти обясняват поскъпването с инфлацията, други – със спекула. Но винаги мерят според джоба си.

В околните села търговците отказват да говорят, а клиентите ги поддържат, защото по-добре с малко по-скъпа бакалия, отколкото изобщо без нея.

Снимка: bTV

„Имаме си тук един магазин, който трябва да си пазаруваме от него, за да съществува. Къде да ходя на друго място. Като идеш, нали ще се оскъпи, заради пътя, нали трябва да идеш с кола“, казва Цветана Йорданова.

А в село Долна Кремена около скандалите с изборите цените на храните се струват на пенсионерите къде по-спокойно тема. Урок по самодисциплина ни преподава 93-годишната Иванка Йовчева.

Снимка: bTV

„Аз винаги си разпределям добре пенсията и ми стига, въпреки че е минимална. Купувам си оттук, доволна съм, че докарват, каквото ме интересува“, обясни жената.

Казва, че ако всички си произвеждат като нея нещо в градината, инфлация няма да има.

Търговците прогнозират, че тестът за издръжливост ще е  около и малко след Нова година.