Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология с искане за по-високи заплати. Те не са получавали увеличение от две години и казват, че са готови да протестират, ако не се намерят пари за вдигане на възнагражденията им.

Ралена Илиева започва работа в НИМХ още като студент. Казва обаче, че заплатата, която получава, е крайно недостатъчна.

„Все по-често ми се налага да си задавам въпроса - "Струваше ли си?". Работя престижна работа, но в крайна сметка не мога да връзвам двата края заради ниските заплати“, обясни тя.

От Института казват, че минималната заплата на специалист с образователна степен „магистър“ е 1050 лева бруто.

„Ние се борим да стане 1500 лева. Искаме да бъдат обвързани с размера на минималната работна заплата тези възнаграждения, както и възнагражденията на академичния състав да бъдат обвързани със средното брутно възнаграждение“, подчерта Анастасия Кирилова от НИМХ.

В позиция до bTV от екоминистерството, в чийто състав е Националният институт по метеорология и хидрология, съобщиха, че до края на март се очаква средствата от бюджета за 2024 г. да бъдат разпределени към организациите в неговата система.

Министерство на околната среда и водите е представило на Министерство на финансите проблемът с ниското заплащане в системата си и е отправено искане за допълнителни разходи за персонал, включително и 4,1 млн. лева за повишение на заплатите в Националния институт по метеорология и хидрология, подчертават от МОСВ.

Ако се стигне до протест, работният процес ще продължи, тъй като касае Националната сигурност, категорични са синоптиците.