Позитивна тенденция – над 60% от завършващите Медицинския университет в София заявяват, че ще останат у нас и засега няма да търсят реализация по болниците в Западна Европа.

„Тенденцията от последните три години е да се увеличава броят на дипломираните лекари, които желаят да останат в България. Мотивите, които те са посочили, са, че искат да помагат на системата на здравеопазване, също така на важно място са поставили връзките със семейството, роднините и приятелите си“, казва проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор на МУ-София.

Най-предпочитаната специалност е анестезиологията. Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията – под 1% от младите лекари са я посочили. За тези които напускат страната ни основна мотивация остава заплащането.

Снимка: btvnovinite.bg

Намалява и процентът на тези, които оценяват българската здравна система като лоша. Основен проблем остава неравномерното разпределение на кадрите в сектора спрямо различните населени места.

Снимка: btvnovinite.bg

596 млади лекари ще се дипломират на специална церемония на 20 февруари.

Какво мотивира млад човек, който завършва медицина, да иска да се реализира в България вместо в чужбина – вижте разговора с абсолвентките Елица Зафирова и Теодора Александрова: