Той казва, че чувства небето като свой дом. От 2016 година лети, за да пази чист и спокоен небосводът на България. Капитан Костадин Недев е пилот на изтребител към авиобаза „Граф Игнатиево“. В момента е на 30 години. Роден е в Смолян.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

Това не е неговата детска мечка, но посреща всяка сутрин с вдъхновение и мотивация. Вярва, че всяко днес е възможност да покаже своето по-добро себе си от вчера.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

„Още от малък знаех един цитат на Да Винчи, който казва, че веднъж, когато полетиш винаги ходиш по земята с очи обърнати нагоре“, казва кап. Костадин Недев.

Костадин Недев, пилот на изтребител и създател на образователна платформа
Снимка: bTV

„Никой няма как да знае със сигурност какво се изисква от един пилот на изтребител, докато не седне в изтребителя. Не е достатъчно само да си добре теоретично подготвен на земята. Освен това трябва да си изключително физически подготвен. Третото нещо е много добър тренинг мисловен, тъй като в самолета имаме изключително голям обем от информация, който трябва да обработваме буквално за милисекунди, така, че да можем да вземем адекватни решения. Ние не защитаваме небе, ние защитаваме родина“, подчертава той.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

Костадин казва, че с годините човекът и машината се сливат в едно. Познава всеки неин трепет. Усеща крилете като свои. Пилотът на изтребител трябва да е приятел с него. Да го обича и да се грижи за него като за себе си. Затова преди всеки полет той лично проверява неговата изправност.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

„Ние сме хората, които приемаме самолетът от тях и след това последващото качване в кабината, връзването в кабината. Материята на нашите летателни гащеризони е такава, че тя не гори, тъй като се случва за съжаление от време на време от такива инциденти да има пожар в кабина. По време на нашите полети, което е характерно за полети с изтребители, високото натоварване, което достигаме в порядъка на 6-7 за някои типове и до 9G. Този костюм ни помага при тези натоварвания. При 9G кръвта на човек става девет пъти по-тежка и вече сърцето не може да изпомпа тази тежест, мозъкът остава без кръв и без кислород. Целта на тези костюми е да минимизират този ефект“, обясни той.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

Костадин никога не е свързвал думата изтребител със страх или опасност. През 2019 г. завършва програма за лидери в авиацията в САЩ.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

Малко след това е окрилен да пренесе иновативните методи и умения, които усвоява там в България като създава образователната платформа „Млад Изобретател“. Чрез нея той дава достъп до знания по роботика и технологии на деца. Има няколко български и международни отличия.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

„Основното нещо, което е характерно за тях е фокусът. Те поставят фокуса не върху учебното съдържание, а наистина в нашия случай върху отделния летец. Фокусът върху отделното дете. Когато аз завърших програмата в САЩ, без значение дали летя с българин или с румънец, или ливанец или американец, ние можехме едно и също нещо. Но пътят, по който всеки един от нас достигна до това ниво беше различно. Цел е не да бутаме децата насилствено в една или друга посока, а наистина да им дадем един много широк спектър от знания и умения, така че те след това да могат да се ориентират кариерно и наистина да намерят страстта и нещото, което наистина е тяхното нещо, което аз съм намерил от една страна пилотската кабина, а от друга част учебната зала“, допълни кап. Костадин Недев.

Не е изненада това, че Костадин е живял в няколко държави по света. Не е изненада и че намира своите причини да се върне и да остане в България.

„Като погледна след 10 години да видя една много по-развита и технологична България и на второ място - за мен е изключително удоволствие, когато прекарвам времето си с деца, защото може би ние сме първите хора, с които те имат досег до тези технологии“, обяснява Недев.

Да останеш и да се развиваш у дома може да бъде колкото лесно, толкова и трудно решение.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

„Преди няколко месеца правихме демо урок в едно родопско село Момчиловци. Там се сблъскахме наистина от първо лице. От една страна неразбирането на учители и на родители в тези по-малки населени места за СТЕМ образование, но аз съм убеден, че когато представяш нещо ново, радикално и иновативно отнема време, докато се натрупа една маса от хора, която да поеме инициативата след това“.

Професията му на пилот му дава най-ценните личностни уроци, които той днес се опитва да предаде и на децата, с които се среща.

„Наоколо“: Костадин Недев и неговият полет към мечтите
Снимка: bTV

„Професията на изобретателя е в това да намира решения. Това се отнася и в пълна степен за летенето, тъй като ние в изтребителя, макар и да имаме някаква рамка, в много кратък интервал от време взимаме решения. За мен един от ключовете за успеха е всекидневен тренинг на мозъка - да може да взима решения, да може да измисля решения. Дисциплината е нещото, което съм си взел от военната си професия и пренасям в залата с младите. Да си последователен в действията си и човек, когато вярва, да не се отказва от мечтите си. Няма място за малки мечти и малки изобретения“, категоричен е кап. Костадин Недев.