Най-големият басейн за снимане на подводни филмови кадри в Европа се намира в „Ню Бояна Филм Студиос”.

Дълбок е 6 метра и е широк 20 метра. Именно в столицата предстои да се създаде академия за каскадьори.

Снимка: btvnovinite.bg

За това как се става професионален каскадьор, пред  Диана Любенова разказа Иан Крийд – мениджър „Подводно студио” към „Ню Бояна Филм Студиос” в София.

Крийд обясни, че проектът е стартиран преди около 18 месеца и завършен през април 2018 г. На път е да се открие академията, която ще обучава бъдещи каскадьори и техните умения за подводни номера.

Самият Крийд започва кариерата си през 1994 г., когато се присъединява към Кралския военноморски флот на Великобритания и започва в подводно военния отдел. По-късно се премества в подводно обезвреждане на мини. Там прекарва 6 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Също така прекарах 3 години в експерименти с гмуркане, въвеждахме ново водолазно оборудване, нови умения и техники в обследването на мини”, допълва още той.

Личният му рекорд за най-голяма дълбочина, на която се е гмуркал е 81 метра. А най-дълго успява да си задържи въздуха под вода между 2 минути и 2 минути и половина. Според него не е впечатляващо постижение, имайки предвид, че световният рекорд е 7-8 минути.

Снимка: btvnovinite.bg

Признава, че се е налагало да обезврежда мини от времето на Втората световна война. Именно затова и споделя, че четири пъти е бил на косъм от смъртта.

След 9 години във флота решава да смени фокуса на професията си.

„Чрез приятел на приятел се запознах с хора, които работеха върху филм, за който им трябваха водолази  за подводните им снимки. Не, за да участвам, а за безопасност. Така се озовах във филма „Капитан Корели”, добави Крийд.

Работи със световни имена като Ръсел Кроу и режисьора Ридли Скот.

Обясни, че Скот снима много интензивно и знае какво иска. А Кроу пък е забавен, обича да участва в нещата.

За тренировките и позициите, които правят около каскадите се изготвя програма, която да следват както професионалистите, така и новодошлите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Учим каскадьорите как да запазят самообладание във водата, как да подобрят уменията си на дишане - едно от най-важните неща”, подчерта водолазът.

Освен това обучават кадровиците на поредица боеве под водата.

Вижте цялото интервю на Диана Любенова с Иан Крийд във видеото!