Празниците са време да се съберем с най-близките си около трапезата. Изкушенията на Великден са много - като започнем от агнешкото и завършим с козунаците и яйцата. Как да опитаме от всичко, без да прекалим? И с какво да се храним през следващите дни, за да нормализираме режима си? Вижте съветите на д-р Людмила Емилова - специалист по здравословни хранене, вътрешни болести, кардиология и ревматология. 

"В този ден всичко е въпрос на организация на храненето. Няма нужда след постите още от първия ден да се опитаме да натрупаме всичко", каза д-р Емилова.

"Когато дойде време за празничната трапеза, добре е да започнем с една голяма салата със сурови зеленчуци. Много е важно салата да не бъде осолена, но може да я овкусим с лимон", допълва тя.

"Не трябва след агнешкото веднага да започнем с яйцата, козунаци и десертите. Чак вечерта, когато тази храна е преработена, можем да опитаме яйца", каза д-р Емилова.

"Мъжете могат малко повече да пийнат, без да се напият, тъй като черният дроб отделя повече ензими за разграждане на алкохола", каза специалистката.

"Чаша или две вино, до 100 мл концентрат за мъжете и до 50 мл за жените", допълва тя.

"Постенето не е само в яденето на постни храни, а да се смирим и да се извисим духовно - това не може да стане, ако всеки ден ядем животински храни", каза специалистката.

Вижте какво още сподели д-р Емилова във видеото горе.