Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От международната организация за защита на животните "Четири лапи" дават четири съвета за по-хуманен Великден.  

Съвет 1: Мислете като… кокошка

Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата. Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Съвет 2: Бъдете наясно със системите на отглеждане 

Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи. 

При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.

При клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cм, където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство. 

Съвет 3: Гледайте етикета и направете хуманен избор

Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки. Маркировката е както следва: 0 - биологично; 1 - свободно; 2 - подово и 3 - клетъчно.

Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356. От "Четири лапи" съветват да избираме яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0, 1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение.  

Вижте още съвети в Ladyzone.bg.