Въпреки лошото време и правителствената криза можем да си помечтаем за желаната лятна почивка. Но и там нещата не са розови, защото високите цени на горивата оказват влияние на къмпинг туризма.

В някои от популярните, но отдалечени места за къмпингуване по Южното Черноморие началото на сезона се бави необичайно много.

Снимка: btvnovinite.bg

В къмпингите край Созопол обаче са оптимисти, че тенденцията да се увеличават хората, които разчитат на този тип почивка ще се запази и тази година.

Дъждът може да е прогонил масовият турист, но не и заклетите къмпингари като Славчо Христов. Той се е увлякъл по този вид почивка покрай COVID карантината.

Славчо обаче споделя, че „даже много не пътувам с колата сега, защото все пак съм пенсионер. Нали има пенсиите не ги увеличиха, а бензинът се увеличи, така че по-скъпо ни излиза сега“.

Снимка: btvnovinite.bg

Средно нощувката на вечер в кемпер или каравана излиза от 55 до 80/100 лв., а бунгало е 200-300 лв. на вечер, като повечето къмпинги имат изискване за минимален брой нощувки – поне три или пет, а в последните 2 години се увеличиха хората, които както вие ги наричате караванаджии, предпочитат този вид почивка.

Снимка: btvnovinite.bg

Има лек прираст на караванаджии, но се разчита основно се разчита на редовни клиенти, каза управителят на къмпинг Ангел Марашлиев.

Вижте повече във видеото.