По-висок цени на шезлонгите и чадърите това лято прогнозират повечето концесионери на морски плажове у нас.

Без окончателни разчети прогнозите на бизнеса са, че в сезона на отпуските средните цени на шезлонг и чадър ще бъдат около 6-7 лева.

От асоциацията на концесионерите очакват максималните цени да бъдат не по-високи от 10 лева за един чадър и още толкова за шезлонг - общо 20 лева.
От бранша обаче казват, че могат да се наложат корекции на първоначалните разчети и тези цени да се променят.

Снимка: bTV

След две лета с по-ниски цени на чадърите и шезлонгите, концесионерът на плаж „Крайморие“ планира този сезон да възстанови цената на сянката от преди пандемията.  

"По договор цената ми е 10 лв. на чадър -10 лв. на шезлонг, но аз тази година ще коригирам спрямо предната и най-вероятно ще ги давам на 6 или 7 лв.", каза Николай Димитров.  
 
По-високи цени на плажните принадлежности залагат и в Слънчев бряг. Все пак концесионерите ще изчакат решението на Министерството на туризма с колко ще индексира наемите и концесиите спрямо инфлацията.

Най-посещаваният градски плаж в Бургас едва ли ще остане безплатен и това лято.

„Всички разходи, които имаме на плажа, са по-високи като електричество. Всички подизпълнители, с които работим, искат увеличение на плащанията, служителите също искат, няма начин да излезе сметката, ако са безплатни чадърите и шезлонгите“, каза Симеон Цветков, концесионер Бургас - север, АРДУМП.

Снимка: bTV

По северното Черноморие концесионерите все още не са готови с разчетите на цените за новия сезон.

От Министерството на туризма съобщиха за bTV, че цените на плажните принадлежности не са обсъждани с концесионерите. Среща с бранша е планирана през май.

Това лято на къмпинг "Градина" няма да има увеличение на таксата за място за каравана - остава 6600 лева на първа линия за целия сезон, но ще има допълнителни разходи:
 
"Има около 10% увеличение на цените на бунгалата, а на парцелите за каравани вече ще бъдат сложени електромери и ще се заплаща отделно електроенергията, като цените остават същите като миналогодишните", заяви Елена Пинелова, управител на къмпинга.

На къмпинг "Смокиня" освен електромери ще бъдат монтирани и отделни водомери на караваните, и къмпингарите ще си заплащат отделно разходите, което ще отрази на цените, макар наемът да не е променен.