78-годишният Станчо Джумалиев отдава целия си живот в името на това да пази храбро небето над България. Работи дълги години като старши офицер по насочване от Зенитно-ракетните войски към ВВС. Неговите предци са участници в българското опълчение, Първата и Втората световна война. От тях той наследява любовта към всичко родно.

"С желание постъпих във военното училище и до последния ден на службата с желание работих и имах резултати. Когато знаеш, че има за какво – за своята родина България. Затова го правехме – една ние е родината, една единствена." - споделя през сълзи о.р полк. Станчо Джумалиев

С голяма любов Станчо съживява спомена за най-славните исторически моменти на България чрез възстановки из цялата страна, а късчета от българската история има и в дома му, който прилича повече на музей. В своя хол той съхранява една от най-богатите колекции в България от стари оръжия и униформи, а част от ценните предмети са собственост на неговия род.

В уникалната му колекция има още безброй медали за храброст, ценни марки и монети. Но всъщност най-ценното, което Станчо ще завещае на своите внуци не са реликвите в хола му, а любовта към българската история, която се предава от векове в рода му.