Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му. Това каза в предаването „Тази събота“ земеделският министър Кирил Вътев.

„До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – провеждат се както от БАБХ, така и от НАП. Проверката обхваща целия процес от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са много интересни“, обясни той.

Според него целта на проверките е да се изясни как се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са пожелали да има такава проверка и при тях, стана ясно от думите му.

„За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, обясни още Вътев.

Той повдигна и въпроса за субсидирането. Министърът подчерта, че правителство иска „да ориентира всички производители към пазара и пазарния успех, а това ще стане чрез тези събирателни центрове“.

Кирил Вътев коментира и темата за жътвата. „В момента приключи т.нар. „бяла жътва“ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са много добри. Предстои „черната жътва“ – на слънчоглед. Фактически заради вноса от Украйна ние имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е свързан с ниските цени на сухото мляко, което пък носи щети за животновъдите“, поясни той.