„Задава се тъжно време“ – с тези думи встъпи в длъжност служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той за втори път е в служебен кабинет на Румен Радев. Не се включи в редовния кабинет на Кирил Петков. Не бях поканен, уточни Минеков пред bTV в първото си телевизионни интервю като служебен министър в кабинета „Донев“.

Министърът обясни, че най-много го натъжава бюджетът за култура за 2022 г. Освен че не са били заложени обещаните 164 млн. лв., но и допълнителните 98 млн. не са били използвани до август, когато служебният кабинет пое властта.

„Другата беда е, че това не мога да го направя за 2-3 дни. (…) Ноември трябваше бюджетът да е изпълнен на 100% и аз да отида при министъра на финансите и да поискам помощ до края на декември. Наистина аз ще стана за резил – ще отида при министъра да искам заветното увеличение и той ще ми каже: „погледнете, вие живеете толкова добре с това, което сте получили, макар че сте получили мизерия, тази мизерия вие не сте похарчили“, уточни Минеков.

За периода на работа на служебното правителство той се ангажира да продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център. 

Ще работи и за спасяването на гробницата в Караново, която по думите му стои под „един кокошарник“ в момента. „Можехме да получим 2,5 млн., за да бъде спасена и експонирана, и това не се случи, обяви служебният министър на културата.

Според него за по-добро заплащане на културните дейци в България са нужни законови промени. Минеков обеща да подготви пакет от промени в законите, които да предложи на следващия парламент.

Гледайте цялото интервю във видеото!