Велислав Минеков обяви приоритетите си като служебен министър на културата. Той заема този пост в трето поредно служебно правителство.

“Основното, на което наблягам, са добрите намерения. Този път обещавам, че ще направя така, че добрите намерения да се превърнат в задължения. Това не е трудно. Където е необходимо, ще пуснем обществените поръчки. Следващият министър ще трябва да изпълни това, което сме обявили за важно“, посочи министърът.

Минеков ще настоява за увеличаване на бюджета за култура с 0,2% от БВП. Приоритет ще бъде осигуряването на средства за археология, подводна археология, реставрация и консервация.

Той  ще продължи работа и по съхраняването на сградата на бившото военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

„Незабавно трябва да се извършат аварийни дейности на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“, бившия Нотариат. Там също има проблеми в стени, в покриви. Поне да я закрепим. Ние бяхме определили миналата година сумата от пет милиона и 200 000 лева“, казва министърът. Според него, нищо не е направено по сградата, от която ведомството има нужда.

"За съжаление се оказа, че ме очаква, да кажем, близо половин тон, неподписани документи. Дневно, чета и подписвам в продължение на няколко часа, което не е основната дейност на министъра на културата", сподели Минеков.

bTV потърси бившия министър на културата Атанас Атанасов, за да го попитаме защо е оставил неподписани документи, но от пресцентъра на Продължаваме промяната не получихме отговор.