Винаги съм подкрепял търговията и износа на оръжие съобразно закона. Аз съм един от първите, които казаха, че има износ на оръжие към Украйна през посредници в Румъния и Полша. Това каза бившият изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

България – как най-бедната държава в Европейския съюз тайно спаси Украйна. С това заглавие германският ежедневник „Ди Велт“ публикува статия, от която става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев още в началото на войната.

„За мен лично има някои притеснителни моменти относно начина, по който това се е случвало. Че това се е случвало зад гърба на народа, тъй като бившите управляващи и многократно заявяваха, че такова нещо няма. „Няма скрит износ за Украйна“ - това са думи, по памет цитирам, на Кирил Петков от преди 7-8 месеца. Така политиците говорят едно, а после се оказва, че правят друго. Възникват въпроси дали и други неща бившите управляващи не са укривали от обществото. Сега за мен като българин в някаква степен е неприятен факта, че трябваше да разберем от германски медии за износа“, коментира Михайлов.

Той приведе и данни, изискани по закона за достъп до обществена информация.

„Изисках данни от Министерство на икономиката и се оказва, че за цялата 2021 г. одобрениият износ на оръжие за Полша и Румъния е за 12 милиона евро. За първите 6 месеца на 2022 г. по време на управлението на кабинета „Петков“, когато госпожа Нинова беше икономически министър, нейното ведомство е одобрила износ на оръжие. За тези същите две държави Полша и Румъния за 1 милиард 287 милиона. Това е завишение 107 пъти и няма как да не са разбрали и при условие, че всички западни медии от самото начало на войната потвърждават, че пътят на оръжието е през тези централноевропейски държави“, каза бившият изпълнителен директор на „Кинтекс“.

Според него е много важно да се разбере, че оръжейното производство и оръжейната търговия са напълно легален и легитимен бизнес.

"От тези договори, които са одобрени и се изпълняват в момента, необходимо е време да се произведе и да се тества стоката от тези договори. В българската икономика са влезли стотици милиони евро. Това са свежи пари от чужбина, които са инвестирани за суровини и материали. Назначавани са допълнителни хора, за да могат да поемат завишените поръчки. Това са работни места, плащат заплати, осигуровки. Да не забравяме, че в бранша са ангажирани 70 000 души и никой политик няма право да си играе със съдбата на тези хора. От същите тези договори ще влязат стотици милиони като данък печалба в бюджета на страната ни“, добави Михайлов.

Вижте още във видеото.