Актьорите Албена Павлова и Емил Марков могат да се похвалят с 30-годишен брак. Познавате ги от екрана и от сцената, а те се познават още от студентските си години в НАТФИЗ.

„Запознахме се през 1984 г., аз бях толкова екзалтирана от това, което ми се случваше – нова среда, мечтана професия. Тогава много трудно се влизаше във ВИТИЗ. Аз летях просто. И излизам от някакъв час, тичам по коридора. То в тази възраст не се ходи, то се тича. Попивам атмосферата и насреща ми едно момче, объркано. Леко уплашено.

Снимка: btvnovinite.bg

С един ужасно смешен мустак. Това беше първото, което видях, някакъв нелеп мустак ми се появи. Заприказвах го. Красив, разбира се. Нали това прави впечатление още на първа среща. Оказа се, че е от моя клас и за да посрещна, да му създам добро впечатление от средата във ВИТИЗ, му лепнах една целувка по устата. Нищо лично, просто така посрещам новодошлите!”, спомня си Албена.

 

 

Споделя, че през годините в университета най-голямата опора ѝ е бил именно Емил. Тогава обаче ѝ бил просто приятел, била влюбена в друг. Емил бил търпелив да изчака правилния момент.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Точно на моя рожден ден, на 28 април, избухна голямата любов в живота ни. Много е странно, след две години аз изживях любов от пръв поглед. Нямам обяснение как и защо. В един момент аз го погледнах със съвършено различни очи. Аз все едно го видях за първи път. И точно това си спомням, казах на един мой приятел, който дълго време след това ми напомняше тази реплика: „И аз в един момент погледнах и видях до себе си принца”. Какво съм чакала? Къде съм гледала? – На кого си говорила тези работи?”, каза актрисата.

 

 

Емил разказа, че са живели заедно на квартира, докато учели. После започнали работа в сливенския театър. Малко по-късно Албена му предлага брак.

„Там беше моментът, в който тя натискаше. „Докога така, четири години вече”. Репликата беше „Ти какво чакаш, да станеш народен артист, тогава ли ще се ожениш?”. Въобразявах си тогава, малко по-разумен! И затова да не бързаме. Какъв натиск,то си беше направо ултиматум. Так-так. Но и аз бързо се съгласих, почти веднага”, заяви Емил. 

Снимка: btvnovinite.bg

Но за актьорските семейства, както работата събира, така и разделя понякога. „Аз дойдох в София през есента на 1992 г. Емил остана в Сливен. Синът ни – нито той можеше да го гледа сам в Сливен, нито аз можех да го гледам сама в София, отиде в Русе при моите родители. И бяхме в три различни точки на България и това беше много тежък период”, сподели Албена.

Двойка, която не само разбива клишета, а е и пример за щастливо семейство. Албена и Емил имат две прекрасни и вече големи деца – 29-годишния Здравко и 21-годишната Мина. И с двамата Албена забременява, точно когато ѝ се падат роли на бременна жена в театъра. Съдба! 

 

 

Мина я познавате от сериала „Столичани в повече”, а Здравко е имал театрален дебют като дете в спектакъл на Галин Стоев.

„Но не се запали до такава степен, че да става актьор и завърши история в Софийския университет, сега кара магистратура. Това му е голяма страст. Тя избра, след дълги колебания, в последната година на гимназията си реши, че няма да кандидатства във ВИТИЗ, беше почти готова, но няма да кандидатства. Иска да учи психология само и единствено в Ротердамския университет „Ерасмус”, заяви Емил.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството е готово за предстоящите Коледни празници и очакват новите предизвикателства на 2020 г. А тяхното пожелание за Рождество: „Подаръците да идват всеки ден и да изпълваме сърцето си с благодарност, че ги получаваме! Всеки да има смирение със себе си и смирение към хората, и живота около себе си”, завърши семейството.