В рубриката ни "Менделсон" – любовта на Иван Попйорданов и Диана Андреева.

Той е режисьорът Иван Попйорданов. Бил е директор на киноцентъра в Бояна, на БНТ и на Държавния сатиричен театър. Човек със завидно въображение, чувство за хумор и ръководни умения.

Преди шест години обаче животът му поднася изпитания, които човешките качества не са способни да преборят - почива първо съпругата му, а след това и синът му - Чочо Попйорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя е Диана Андреева. Директор на Обсерваторията по икономика на културата. Преподавател е в НАТФИЗ и УНСС по специалности, свързани с разглеждането на културата в икономически аспект. Диана е 42 години по-млада от Иван. Познават се от по-отдавна, но са заедно от пет години.

„Отправната точка беше един фестивал на българското кино "Златната роза" през късната есен преди пет години. На морето във Варна и един ден тя ме предизвика да покараме малко колела и аз с всичкия си акъл се съгласих. И така покрай велосипедите, каране из тази приказна Морска градина във Варна се запали нашата връзка”, разказа Иван Попйорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма място за планиране, няма място за съмнение. Истинските неща просто се случват. „Нашата възрастова разлика… Човек си задава този въпрос: „Може ли да го избегне, или не?”. Не може да се избегне, тогава по-добре да се изживее”, допълни Диана Андреева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашата възрастова разлика… Човек си задава този въпрос: „Може ли да го избегне, или не?”. Не може да се избегне, тогава по-добре да се изживее.

"Златна роза" остава за тях специален фестивал, а Варна - първото място, където преоткриват живота. Но оттогава кътчетата, които свързват с щастливи спомени, само се множат. Като това - в полите на Витоша.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е мястото, на което нашата душа се отваря. Моята работа е свързана с двата университета и естественото продължение човек да може да се разтовари от активния контакт с около 200 студенти седмично, е да извърши тежък градински труд, който не спира действително и без значение от това кой сезон е”, разказа Диана Андреева.

„Действително човек се презарежда, забравя за битове несгоди и ядове и отпочива. Благодарение на нея сега се приобщих и към любителите на морето. Пак благодарение на нея видях нашето море от горе – от Дуранколак до Резово. И то в такива нетрадиционни месеци и действително се влюбих и в морето вече. А на нея й показах какво представлява високата планина. Така че взаимно си вкарахме нови бръмбари в главите – тя ми вкара морето, а аз  високата планина”, разказа Иван Попйорданов.

Снимка: btvnovinite.bg

Иван и Диана са на различна възраст, но са еднакви по дух и пренасят качествата си един на друг.

„Нашите пътешествия през последните години всъщност се реализират благодарение на нейния огромен опит. Тя в една определена възраст е била доброволец и е обиколила половината свят”, разказа още Иван Попйорданов.

„Моята задача сега е да го преведа през най-любимите ми кътчета в Европа. Започнахме да пътуваме тази година извън Европа с една голяма наша мечта – да отидем в Мароко”, допълни Диана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз за пръв път разбрах, че Турция е планинска страна. И то страна, в която планинските вериги са по 4000 метра и едни пътища със серпантини, които нямат край. Освен това тя ми показа Португалия преди две години по един вълшебен начин. Тя ми даде много с тези пътешествия”, казва Иван.

Джаз е животът им от пет години насам. Импулсивен, шарен, смел, с нежност и понякога тишина.

„Щастието е сутрин да ставаш да вършиш някаква работа и вечер да искаш да се прибереш вкъщи”, смята Иван.

„Сега се хващам в последните години, че свършва лекцията и бързам колкото се може по-бързо да се прибера вкъщи”, допълва Диана.