В рубриката „Менделсон” ще ви представим една двойка, която е преоткрила щастието в живота. Д-р Петър Берон и съпругата му Маруся Панковска разказват за спасителната сила на любовта, която идва, без да пита, за да спаси души и да ни зарадва, когато най-малко очакваме. 

Д-р  Берон е известен зоолог и спелеолог. Дълги години е бил директор на Природонаучния музей, изявен политик и кандидат за президент. Той е един от основателите на СДС точно преди 30 години. Участник е в Националната кръгла маса и е една от личностите символ на промените в България. Неговата кариера насочва и личния му житейски път. Запознава се с журанлистката Маруся Панковска по професионални причини. 

„В музея се запознахме, отидох да му правя интервю. Бях направила вестник „Писна ни” и понеже той казва нещата в прав текст беше доста интересно да разговарям с него. Имало да става. Повлия ми много тази среща. Хванах се, че мисля за него. 

Общо взето ходех от време на време, за да не ме забрави съвсем, не толкова често. Чак след това си дадох сметка, че това е капка в морето. При него всеки се отбива, просто като мине. От време на време му носех новия брой. Той казваше: „Вие да не сте ме абонирали за това?” И в един момент му казах: „То абонаментът си е отделно”, сега дали е схванал какво искам да му кажа.
Той година и половина не разбра, че го ухажвам” , разказва Маруся Панковска.

„Пишех дебели книги и тя седеше на един диван и си говорихме. Кой да ти мисли такива работи!
Сравнително скоро беше починала жена ми и нямах много такива идеи големи. Бях се хвърлил в работа, какво да правиш”, спомня си д-р Берон.

Двамата живеят 7-8 години заедно, преди да сключат брак.

„Беше интересно за обществото, като се оженихме, защото аз бях на 72 години. И ме награчиха отвсякъде всякакви телевизии и вестници и не знам какви писаха. Особено, след като я изнесох на рамо от Съвета. Защото така ми беше по-удобно”, разказва още ученият.

А предложението за брак идва в Канада в един от най-големите магазини за бижута там.

Вижте повече във видеото!