Срещаме ви с двама души, които вече 40 години са неразделни заедно са и вкъщи и на сцената и казват, че никога не са уморяват един от друг. Те са Катя и Здравко от дует "Ритон". Преди лятното им турне "40 години музика и любов", с концерти в Русе, Пловдив, Варна и Бургас се срещаме с тях в техния дом. 

Запознават се през 1975 г., събира ги отново музиката – попадат в един клас в музикалната Консерватория. „Така стана, че Здравко първата година не са го приели, за мое щастие и за негово разбира се. И тогава, когато 75-та година на миналия век започнахме да учим…”, разказва Катя.

Какво мислел за нея Здравко в началото? „О-о-о, аз я мразех (…) Целият курс я мразехме, защото не беше на бригада, тогава имаше задължителни бригади преди да започнем реалното учене, ходехме по 15 дни на бригада и ние бяхме, там някакви дръвчета почиствахме и на бригадата бяхме всички прилежни студенти, 99% и 1% в нейно лице не дойде не дойде”.

Снимка: bTV

Кога обаче започва всичко между тях? Според Здравко – когато Катя започнала да преписва от него задачите по хармония. Според Катя – когато тя му станала безплатен корепетитор.

„То е станало неусетно, не може да кажеш точно в кой момент, той започна да ме изпраща преди първата целувка. Същност първо изпращахме Ваня, тя живееше в „Младост” и след това идваше, аз живеех на гарата и той идваше да ме изпрати с автобус 13…”, разказва тя.

След Консерваторията ги разпределили на Златни пясъци към програмата на „Балкантурист”. „И там ни вижда мениджъра на полски балет, и получихме покана, даже не знаеха какви сме и що сме и получихме първия си контракт една година след като завършихме. Бяхме толкова щастливи, започнахме в Краков. И пак в такива програми вариететни”, разказва Здравко.

Снимка: bTV

Малко след това се оженили. Направили я в… „Дома на покойника”, както го нарича Катя. „Преди години нямаше толкова много заведения, даже повечето сватби се правеха в разни ведомствени столове , а имаше много сватби и просто да намериш свободно място в неделен ден в някой свободен ресторант, а те се брояха на пръсти, беше почти невъзможно. А ние бързахме, бяхме дошли за малко и трябваше след седмица-две да решим проблема”, обяснява Здравко.

Как се променят чувствата през годините, стават ли по-силни? „Общо взето тези глезотийки, които са присъщи на силно влюбено хора, които искат да показват чувствата, си улягат, ние няма какво да си доказваме един на друг , че сме избрали общия път в живота си”, отговаря Здравко.

Снимка: bTV

Биха ли споделили рецептата си за дълъг и успешен семеен живот в книга? „Две – защото моята версия за живота е една, а неговата – друга”, казва Катя.

С коя песен биха описали своя живот? „Елате ни на гости”.