Примата българската естрада Лили Иванова беше удостоена със специална награда „Златен век“ с огърлие на Министерството на културата.

Министър Найден Тодоров присъди отличието на Лили Иванова за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество.

Това се случи веднага след края на концерта ѝ във Велико Търново тази вечер. Под аплодисментите на стотици гости в Двореца на културата и спорта тя пя близо два часа.

„Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна детелина. Вярвам, че всеки един от вас, подобно на мен, има някакъв свиден спомен в сърцето си, който, по един или друг, начин свързва с някоя от песните на Лили“, каза министър Тодоров.

Министърът добави, че „присъдата“ за всички българи ще бъде, че сме живели в „златния век“ на Лили Иванова. Той направи връзка с песента „Присъда“, която бе последното изпълнение за вечерта.

Лили Иванова каза, че за нея е чест да чуе по свой адрес такива хвалебствия. „Не зная дали ги заслужавам“, допълни примата на българската естрада.

Концертът на Лили Иванова е част от тазгодишното ѝ национално турне, което започна от Благоевград. В старопрестолния град присъстваха хора от различни поколения и няколко града на България, като имаше и такива, които бяха пристигнали във Велико Търново в организирани групи.

Кариерата и животът на Лили Иванова са сред най-коментираните теми в публичното пространство.

През 1963 година Лили Иванова, още неизвестна в родината си, става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча – „Recital Lili Ivanova“, съдържаща 8 песни, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата и инициативата за това идват от звукозаписната компания „Elektrecord“ в резултат на истинския фурор, който прави Лили Иванова в музикално-вариететния театър „Константин Танасе“ в Букурещ и привлича вниманието на румънската държавна телевизия.

Първият й самостоятелен албум, издаден в България от „Балкантон“ е “Пее Лили Иванова” през 1967 г. В него са включени 12 песни, сред които „Уличката малка“, „Венера“, „Море на младостта“ и др.

От 1966 г. започва нейният успех, който в следващите десетилетия е феноменален и е белязан както от получаването на престижни награди, така и с раждането на едни от най-хубавите български песни, наричани днес “златни”.

Наградите й в областта на музиката са над 20 като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 година – първа награда “Златният ключ” за песента “Адажио” по музика на Ангел Заберски, текст на Йордан Милев, аранжимент – Иван Пеев.

Броят на концертите на Лили Иванова в България и зад граница е над 10 000.

Има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР.

През лятото на миналата година примата на българската естрада Лили Иванова създаде фондация "Лили Иванова", чиято цел е „популяризиране достиженията на българската музика и култура в страната и чужбина и повишаване на тяхното ниво“.